FOTO // O barcă din stejar, cu o vechime de câteva secole, a fost scoasă din râul Nistru

Recent, pe rețelele de socializare, au apărut imagini cu o barcă din lemn de stejar scoasă din râul Nistru. Potrivit specialiștilor în arheologie, barca din lemn de stejar ar putea avea o vechime de câteva secole sau chiar o mie de ani, scrie Diez.md

Monoxila a fost găsită de către un bărbat, care ulterior a anunțat despre descoperire într-un grup pe Facebook. Ulterior, directorul Agenţiei Naţionale Arheologice, Vlad Vornic s-a sesizat.

„Pentru clarificarea diferitelor probleme ridicate de această valoroasă descoperire, inclusiv datarea, se impun studii interdisciplinare. În primul rând însă se cer măsuri de conservare și restaurare adecvate. Ar putea avea o vechime de câteva secole sau chiar o mie de ani, cum este datată de exemplu ambarcațiunea de la Măcărești de pe malul Prutului, descoperită în 2012 și care se află astăzi la Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni”, a menționat Vlad Vornic.

Acesta a mai adăugat că monoxila constituie un bun de patrimoniu cultural valoros și trebuie să ajungă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Total
0
Shares
Total
0
Share