Alte știri

(foto) O istorie zbuciumată! Clădirea Primăriei Chișinău – de la edificiu rusesc, la sediul Consiliului Municipal

Pinterest LinkedIn Tumblr
Clădirea Primăriei Chișinău din prezent are o istorie foarte interesantă, care merită să fie cunoscută nu doar de locuitorii Capitalei, dar și de toți cetățenii Republicii Moldova.

La sfârșitul secolului al XIX-lea primarul orașului, Carol Schmidt, a înaintat inițiativa construcției unui sediu nou pentru duma orășenească, pe locul ocupat de depoul de pompieri. Proiectarea a fost încredințată lui Mitrofan Elladi, arhitectul de atunci al orașului. În ajutorul său a fost invitat Alexandru Bernardazzi. Arhitectura clădirii este în spirit eclectic în baza arhitecturii renașterii italiene. Construcția sediului dumei a fost terminată în 1901. 

În 1941, în timpul retragerii sovieticilor, consiliul local, cum era denumită primăria pe atunci, a fost aruncat în aer. Clădirea a fost restaurată abia în 1944 de către administrația românească. Apoi a fost distrusă din nou în timpul bombardamentelor aeriene sovietice. După război clădirea necesita o restaurare serioasă, iar de acest lucru s-a ocupat arhitectorul Robert Kurtz, în perioada 1946–1948. Acesta s-a inspirat din fotografiile păstrate, pentru a restabili fațada cît mai aproape posibil de varianta originală. În 1951, administrația a revenit în clădire, fiind astfel dată în exploatare.

primaria chisinau, al doilea razboi mondial, republica moldova, urssDin 1951 până până în 1991, și de la independență încoace, clărirea Primăriei Chișinău a degradat continuu. Chiar dacă a fost primar general vreme de 10 ani, Dorin Chirtoacă n-a luat nici o măsură ca edificiul să fie restaurat.

Astfel clădirea a început treptat a se ruina. Imaginea de mai jos, surprinsă în 2016 de un fotograf, demonstrează că edificiul Primăriei Chișinău are nevoie urgentă de o reparație capitală. Tencuiala de pe pereții exteriori ai primăriei Chișinău este atât de șubrezită, încât se macină cu o viteză catastrofală. Dorin Chirtoacă, care a fost ales primar al capitalei de trei ori consecutiv, a ignorat mereu această problemă pe motivul insuficienței de bani în buget.

cladire primariei chisinau, dorin chirtoaca, partidul liberal, sivlia radu

Abia în 2018 pare să apară o oază de speranță că această clădire istorică va fi salvată! Primarul interimar, Silvia Radu, care a anunțat în luna februarie că Primăria Chişinău va fi renovată.

Proiectul se referă doar la faţada clădirii şi pentru reabilitarea edificiului aleşii locali au ridicat mai multe arhive pentru a păstra arhitectura clădirii.„Valoarea acestui proiect este de la 20 la 30 de milioane de lei, sunt bani din buget, sper să ne încadrăm şi chiar să economisim”, a declarat primarul interimar, Silvia Radu.

După renovare, Primăria va fi iluminată în cadrul proiectului „Chişinăul de seară – Oraşul luminilor”. Inițiativa de a ilumina artistic mai multe clădiri istorico-culturale valoroase din Chișinău a venit de la directorul Agenției pentru Restaurarea Monumentelor, Ion Ștefăniță. Așa urmează să arate clădirea iluminată după renovare:

primaria chisinau, cladire istorica,

Telegraph.md amintește că actuala clădire a Primăriei municipiului Chișinău este un monument de arhitectură și istorie de însemnătate națională, introdus în registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău la inițiativa Academiei de Științe a Moldovei.

loading...

Comments are closed.