Social

(foto) O sută de copii din Căușeni au participat la o lecție de securitate oferită de Direcţia Situaţii Excepţionale

Pinterest LinkedIn Tumblr

Nu este vorba despre o situație reală ci despre o simulare a Direcției Situații Excepționale Căușeni: doi cetăţeni au fost salvaţi de la moarte după ce au fost implicați într-un incendiu produs într-o clădire din orașul Căușeni, iar altul a fost descărcerat din fiarele unei mașini făcute zdob în urma unui accident rutier.

În cadrul aplicațiilor practice au luat parte în jur de 100 de copii, elevi a patru instituții școlare, dar și alți tineri care locuiesc în adiacentul instituției. Elevii au rămas uimiți de tehnica din dotare și de echipamentul de intervenție, se spune într-un comunicat de presă al Direcției Situații Excepționale Căușeni.

Potrivit scenariului, pe un traseu din orașul Căușeni a avut loc un accident rutier, în urma impactului un pasager din mașină a fost proiectat prin parbriz și a ajuns sub niște dărămîturi, iar șoferul a fost prins între fiarele mașinii și a rămas blocat. Martorii care au văzut cum s-a petrecut totul ar fi chemat pompierii, care ajunși la fața locului au constatat că pasagerul care a zburat din mașină nu mai era în viață, iar pentru a scoate șoferul din autoturism salvatorii au intervenit cu autospeciala de descarcerare. Pentru a scoate corpul neînsuflețit al pasagerului de sub dărîmîturi, salvatorii au intervenit cu o pernă peneumatică care a ridicat piatra , iar trupul decedatului a putut fi ridicat de la sol.

Următorul exercițiu, unde au fost nevoiți salvatorii să intervină a fost cel de stingere a unui incendiu dintr-un bloc de locuit, flăcările ar fi cuprins mai întîi primul etaj după care s-au extins pînă pe acoperișuul clădirii. Pentru a ajunge pe acoperișul clădirii salvatorii au intervenit cu autospeciala dotată cu scară pentru înălțimi mari. În acelaş timp pompierii au format o perdea umedă pentru a nu fi răspîndit fumul. Pînă la urmă echipele de salvatori, au reuşit să anihileze incendiul, iar sinistraţii au primit ajutorul medical necesar.

Cei mai încîntați de aceste prezentări au fost totuși elevii care afirmă că este pentru prima data cînd participă la asemenea exerciții. Condcătorii serviciilor desconcentrate din raion susţin că asemenea aplicaţii practice sunt foarte utile şi că îi ajută să acţioneze prompt în orice situaţie dificilă. Profesorii care au însoțit copii afirmă că asemenea lecții sunt foarte prielnice pentru dezvotarea adolescenților, asta pentru că în școală cursurile de protecție civilă sunt susținute doar la lecțiile de diriginție.

loading...

Comments are closed.