Social

(foto) Președintele Igor Dodon prezent la dezvelirea monumentului domnitorului Dmitrie Cantemir în regiunea Rostov

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Republicii Moldova, Igod Dodon a participat ieri la dezvelirea monumentului domnitorului moldovean Dmitrie Cantemir și țarului rus Petru I. Monumentul poate fi văzut în orașul Volgodonsk din regiunea Rostov din Rusia.

Șeful statului a scris printr-o postare pe Facebook că acest monument, deschis de ziua internațională a prieteniei simbolizează relațiile de prietenie seculare dintre poporul rus și cel moldovenesc. Igor Dodon menționează că evenimentul a fost organizat la inițiativa Uniunii pentru prietenie Rusia Moldova și a deputatului Oleg Paholkov.

Oraşul Volgodonsk n-a fost ales întîmplător pentru instalarea noului monument, or acesta este „capitala” simbolică a viticulturii în sudul Rusiei. Este cunoscut că primele livezi de viţă-de-vie au apărut în aceste ţinuturi cu o mie de ani înainte de Hristos. După mai multe secole, Petru I a emis un decret prin care a poruncit căzăcimii locale să cultive viţa-de-vie, deoarece pe aceste meleaguri este cea mai potrivită climă pentru viticultură. În regiunea Rostovului au apărut soiuri de struguri din mai multe ţări, inclusiv din Moldova, iar prietenia dintre ţarul rus şi domnitorul moldovean a dat impuls dezvoltării viticulturii în sudul Rusiei. Anume aşa s-au împletit destinele popoarelor noastre.” scrie Igor Dodon pe Facebook.

loading...

Comments are closed.