Politic

(foto) PSRM și-a tras „armată de trolli”! Iată de unde fură identitățile și cum lucrează trollii lui Igor Dodon

Pinterest LinkedIn Tumblr

După formarea alianței PSRM-ACUM, pe rețelele de socializare din Republica Moldova au apărut zeci și poate chiar sute de profile false care au grijă să comenteze fiecare postare a politicienilor care le achită bani pentru a face propagandă. În pofida a campaniei anti-troll din timpul alegerilor din 24 februarie 2019, trollii au invadat din nou facebook-ul și fac propagandă. Culmea e că acum, așa-numitele aplicații lansate de membrii PAS de depistare a trollilor, nu scriu nimic despre noile armate de profile false care continuă să fure identitatea oamenilor și să promoveze fake news-uri.

Pentru cei care nu cunosc, trollul este un profil fals care are drept scop să creeze polemică sterilă în jurul unui subiect politic pentru a schimba subiectul când nu convine partidului care-l plătește, să scrie comentarii de laudă politicienilor favoriți sau să atace alți politicieni sau simple persoane care au opinii diferite decât partidul pentru care lucrează respectivul troll. Am realizat investigații și am deconspirat zeci de profile false, iar mai jos vă prezentăm cinci dintre cei mai activi trolli ai PSRM.

1. Eugenia Munteanu – este un profil fals care poate fi văzut la majoritatea postărilor de pe paginile lui Igor Dodon și Ivan Ceban. Persoana ce se află în spatele acestui profil a furat identitatea unei persoane din Federația Rusă pe nume Jenecica Bezdolinaia. Acest troll socialist putem spune că este cu tupeu, deoarece unica postare publică făcută pe profilul său este despre trollii PDM. Pentru a părea mai credibil, trollul socialist a dedicat o postare trollilor din PDM, cerând să fie făcută o investigație și profilele fake ce se ocupă cu propaganda politică să fie deconspirate. Acest troll este axat în special pe comentarii, neavând alte postări publice. Profilul are puțini prieteni virtuali, dar în schimb valoroși, printre ei fiind și socialistul Ivan Ceban. Probabil astfel domnul Vicepreședinte al Parlamentului monotorizează mai ușor lucrul negru pe care-l fac trollii săi. Trollul socialist este și un fac activ al paginii de facebook Telegraph Moldova, având grijă de fiecare știre unde este vizat Dodon, Ceban sau PSRM la general.

2. Un alt troll din armata PSRM este Anastasia Kisingaci, fiind o aprigă comentatoare a postărilor făcute de Igor Dodon și Ivan Ceban și totodată o susținătoare a politicii duse de ei. Acest troll socialist a decis să fure identitatea Cristinei Corotcova, o frumoasă fată din Rusia. Spre deosebire de primul troll vizat în investigația noastră, profilul fake cu numele Anastasia a fost ceva mai inspirat și la starea amoroasă a indicat că ar fi logodită, în viziunea trollului această notificare crescându-i credibilitatea. La fel, profilul fake este axat mai mult pe atacul asupra colegilor de alianță ai PSRM, PAS și Platforma DA, acesta având zeci de postări prin grupurile de facebook prin care o atacă pe Maia Sandu și Andrei Năstase.

3. Nicolai Andreescul ce pare la prima vedere un personaj serios prin poza să de profil, în realitate este un alt individ ce a furat indentitatea unei persoane din Federația Rusă. În acest caz, victima trollilor PSRM a devenit Vladimir Galin. Activitatea lui Nicolae Andreescul este una foarte vizibilă fiind prezent cu laude banale la adresa liderilor PSRM. Spre deosebire de primii doi trolli, acesta distribuie și pe profil postările făcute de liderii socialiști. Este și mai sârguincios, având deja aproape 1000 de prieteni virtuali. Profilul fake a dat aprecieri tuturor paginilor ce sunt legate de PSRM.

4. A fost imposibil să-l trecem cu vederea pe „modelul” de sex masculin din Azerbaidjan, Ramil Babayev, care datorită trollilor PSRM a ajuns un comentator politic pe rețelele de socializare, acesta apărând sub numele de Robert Vicol. Pe lângă comentariile de laudă pe la postările lui Igor Dodon și Ivan Ceban, acesta se mai remarcă cu un număr foarte mare de postări pro-PSRM, fiind creat înaintea alegerilor locale, unde Ivan Ceban a fost omul cheie în wall-ul acestuia. Și acest troll se poate lăuda cu prieteni virtuali de „lux”, Vicepreședintele Parlamentului, Ivan Ceban, dar și consilierul Zinaidei Greceanîi, Fadei Nagacevschi fiind în lista de prieteni ai acestui profil fake. Trollul mai atrage atenția și prin faptul că pe lângă interesul pentru PSRM, este interesat și de comunitatea LGBT, acesta apreciind de rând cu Igor Dodon, Zinaida Greceanîi sau pagina lui Ivan Ceban și mai multe pagini dedicate homosexualilor. Acest fapt ne-a amintit de declarația Angelicăi Frolov, lider LGBT Moldova, care a declarat în 2016 că în Partidul Socialiștilor sunt foarte mulți homosexuali.

5. Și în cele din urmă Bogdan Arnaut, unul din puținii trolli socialiști care are permisiunea de a bate în partenerii de alianță din ACUM. Numele real a lui Bogdan este Mihail, ca și celelalte jertfe a furtului de identitate Mihail la fel este din Federația Rusă, din orașul Kstovo. Însă îndată după formarea coaliției Kozak, în wall-ul acestuia au dispărut criticile și atacurile în adresa blocului ACUM.

Alți trolli socialiști care se află la „început de carieră” sunt și profilele fake Anastasia Guțu și Marcel Soltînschi.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova are însă mult mai mulți trolli, noi prezentându-i doar pe cei mai activi, dar cu siguranță vom reveni și la restul în curând, deoarece propaganda răspândită de aceste profile false este nocivă. Din analizele efectuate de noi, putem presupune că numărul trollilor ai tuturor partidelor nu depășește câteva sute. Deci, cu un pic de efort, vom putea să curățim newsfeed-ul nostru de astfel de profiluri și să le îngreunăm lucrul.

loading...

Comments are closed.