FOTO // Secretarul de stat, Vladimir Cuc a efectuat o vizită de lucru la Ljubljana

 

Secretarul de stat Vladimir Cuc a efectuat o vizită de lucru la Ljubljana în contextul desfășurării consultărilor politice moldo-slovene.

Agenda vizitei a debutat cu discuții cu secretarul de stat Sanja Štiglic dedicate problemelor de securitate regională și cooperare bilaterală între Republica Moldova și Republica Slovenia. Diplomații au remarcat dinamica pozitivă a relațiilor dintre ambele țări și au confirmat interesul reciproc de a continua dialogul politic la nivel înalt. Secretarul de stat a apreciat proiectele de asistență slovene în Republica Moldova, în special în sfera financiar-bancară. În domeniul cooperării multilaterale, părțile au salutat cooperarea constructivă și sprijinului reciproc pentru candidaturile înaintate în structurile ONU.

În cadrul discuțiilor cu directorul general pentru afaceri politice Mateja Norčič Štamcar a fost efectuat un schimb amplu de opinii cu privire la situația regională. Vladimir Cuc a relatat despre impactul războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei și măsurile de sprijin întreprinse. A fost remarcat interesul Republicii Moldova de a aprofunda în continuare cooperarea în domeniul securității și apărării cu UE. Secretarul de stat a relatat despre situația în procesul de reglementare transnistreană și eforturile autorităților moldovenești de a menține stabilitate în regiune. Părțile, au discutat despre importanța contracarării amenințărilor hibride și comunicării strategice în special în perioada electorală.

Programul vizitei a continuat cu întrevederea cu secretarul de stat sloven Marko Štucin, responsabil de dosarul european. Diplomatul moldovean a informat despre eforturile Republicii Moldova în ceea ce privește implementarea recomandărilor Comisiei Europene cu accent pe reforma justiției și pregătirea țării pentru negocierile de aderare. Secretarul de stat Štucin a confirmat sprijinul ferm pentru avansarea Republicii Moldova în parcursul său european și a exprimat deschiderea pentru partajarea experienței relevante slovene. Oficialii au convenit asupra unor acțiuni care urmează să faciliteze schimbul de cunoștințe în acest sens. De asemenea, au fost abordate perspectivele procesului de extindere a UE și reformelor interne în cadrul Uniunii. În contextul aderării la UE, Vladimir Cuc a comunicat despre dialogul existent cu țările din regiunea Balcanilor de Vest.

Total
0
Shares
Total
0
Share