(Foto) SUA a oferit Moldovei peste 700 de mii de dolari pentru modernizarea unui depozit de armament!

SUA au oferit 715.000 de dolari pentru modernizarea depozitului de armament din Florești, republica moldova statele unite ale americii, ambasador hogan pavel filip, pdm plahotniuc, moldova nato, eugen sturza ministerul apararii chisinau, transnistria rusia moldova 

Ambasadorul SUA, Derek Hogan, alături de alți diplomați acreditați la Chișinău, au vizitat astăzi baza de păstrare a armamentului militar din orașul Florești cu o inspecție a proiectului de modernizare a acestui depozit. SUA au oferit 715.000 de dolari pentru modernizarea depozitului militar din Florești, iar Germania a contribuit cu tehnică militară. Investițiile totale la moment sunt de peste 2.000.000 de dolari, suma totală a proiectului va fi cunoscută la finalizarea acestuia în 2020, informează Deschide.md. 

Ambasadorul Hogan a participat astăzi, la Florești, la ceremonia tăierii panglicii în cadrul unei activităţi de totalizare a proiectului destinat îmbunătăţirii gestionării stocurilor de armament şi muniţii. Comandamentul European al Forțelor Armate ale SUA (EUCOM) a contribuit cu aproximativ 715.000 dolari la implementarea acestui proiect.
 
Implementarea proiectelor destinate îmbunătăţirii managementului stocurilor de armament şi muniţii în Armata Naţională, cu sprijinul partenerilor străini, a fost evaluată astăzi, în cadrul unei activităţi de totalizare, desfăşurată la Floreşti de Ministerul Apărării.
 
La eveniment au participat ambasadori şi ataşaţi militari acreditaţi în Republica Moldova, reprezentanţi ai Misiunii OSCE, Comandamentului European al SUA, Fundaţiei Umanitare Golden West din Germania, Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi autorităţilor publice locale.
 
Oficialii au apreciat realizările în domeniul modernizării şi securizării depozitelor de armament şi muniţii în conformitate cu standardele internaţionale de siguranță, inclusiv inspecţia vizuală a stocurilor, paletizarea şi sortarea acestora, instruirea specializată a efectivului de militari, asigurarea cu echipament şi unităţi de tehnică specială, precum şi desfăşurarea acţiunilor de sensibilizare a opiniei publice privind impactul şi beneficiile proiectelor respective asupra diminuării riscurilor la locurile de stocare.
De asemenea, a fost analizat stadiul proiectului de renovare şi securizare a depozitelor de muniţii de la Baza de păstrare a armamentului şi patrimoniului militar din oraşul Floreşti, care urmează a fi finalizat în anul 2020.
 
În acest sens, oficialii au efectuat o vizită de inspecţie la depozitele respective, pentru a se documenta cu lucrările efectuate până la ora actuală — inspectarea şi controlul vizual, instalarea gardurilor de protecţie, reparaţia infrastructurii unităţii, precum şi instruirea de specialitate a efectivului militar.
Ministrul Apărării a mulţumit, pe această cale, partenerilor străini pentru sprijinul constant şi semnificativ la modernizarea şi securizarea depozitelor de armament şi muniţii ale Armatei Naţionale.
 
„În numele Guvernului Republicii Moldova, a populației locale, precum şi a echipei pe care o conduc, aș dori să exprim cel mai înalt respect și sinceră recunoștință tuturor donatorilor, țărilor și organizațiilor internaționale, companiilor şi experților străini pentru contribuţia semnificativă la realizarea acestui program, care are ca obiectiv comun crearea unui mediu sigur pentru cea mai valoroasă resursă — oamenii”, a menționat ministrul Sturza.
 
Totodată, în cadrul activităţii, ambasadoarea Angela Ganninger a înmânat cheile de la cinci unităţi de tehnică specială destinate pentru transportarea materialelor periculoase, donate Armatei Naţionale de către Germania.
 
Angela Ganninger a menţionat că această donaţie reprezintă o contribuţie majoră la un mediu mai sigur pentru cetăţenii Republicii Moldova prin facilitarea transportării muniţiilor în condiţii de maximă siguranţă. „Stocarea şi distrugerea securizată a muniţiilor şi managementul stocurilor de armament şi muniţii rămâne a fi una din principalele provocări în Republica Moldova. Iată de ce, ne dorim să protejăm cetăţenii moldoveni de eventuale explozii la locurile de stocare a muniţiilor sau în timpul transportării acestora”, a declarat ambasadoarea Ganninger.
La rândul său, ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, i-a asigurat pe locuitorii din Florești că eventualele riscuri de explozie la depozitele de muniţii pot fi prevenite. Şi asta pentru că Armata Naţională dispune de efectiv de militari profesionişti, bine-pregătiţi, dotaţi cu utilajul şi tehnica necesare şi instruiţi în conformitate cu cele mai bune practici internaţionale în domeniu. „Comandamentul European al Statelor Unite ale Americii a ales Republica Moldova în calitate de prim beneficiar al programului de management al stocurilor de armament şi muniţii, datorită, în mare măsură, receptivităţii şi deschiderii Ministerului Apărării de a stabili o cooperare eficientă în acest domeniu pentru a combate astfel de ameninţări la adresa populaţiei din regiune”, a spus ambasadorul Hogan.
 
De menţionat că până în prezent, Armata Naţională a beneficiat de asistenţă din partea partenerilor străini pentru îmbunătăţirea managementului stocurilor de armament şi muniţii în valoare totală de peste câteva milioane de euro. Banii au fost investiţi în proiecte de renovare a infrastructurii depozitelor, securizare a acestora prin instalarea sistemelor video de monitorizare, reparaţia căilor de acces, instalarea gardurilor de protecţie pentru securitate.
Total
0
Shares
Total
0
Share