FOTO // UE a afișat pentru prima dată pe noul sediu de la Chișinău drapelul LGBT. Cum și-a explicat gestul ambasada europeană

La unul din balcoanele noului sediu al Delegației Uniunii Europene de la Chișinău a fost atârnat drapelul LGBT, în contextul marcării astăzi, 17 mai a Zilei Internaționale împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei, informează Realitatea.md

Ambasada UE la Chișinău că, anul acesta este pentru prima dată când afișează acest drapel pe sediul instituției, iar acest gest „reconfirmă angajamentul ferm al UE de a respecta, proteja și promova drepturile tuturor cetățenilor”.

„Astăzi celebrăm Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei. Este o zi importantă pentru a marca eforturile de asigurare a acceptării sociale și egalității persoanelor LGBTIQ+ din întreaga lume, inclusiv Moldova. Prin afișarea, pentru prima data, a drapelului, Delegația UE în Republica Moldova reafirmă angajamentul ferm al UE de a respecta, proteja și promova exercitarea deplină și egală a drepturilor omului pentru persoanele LGBTIQ+ atât în interiorul, cât și în afara Europei”, se arată în mesajul ambasadei UE.

Amintim că, la data de 12 mai, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a inaugurat un nou sediu unde își va desfășura activitatea la Chișinău întreaga echipă diplomatică a UE.

Precizăm că, Ziua internațională împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei, abreviată IDAHOT (engleză: International Day Against Homophobia and Transphobia) este sărbătorită în fiecare an pe 17 mai și are ca scop aducerea în atenție a abuzurilor asupra comunității LGBT, a încălcărilor drepturilor LGBT, dar și stimularea interesului în activități de promovare a drepturilor LGBT pe întreg mapamondul.

Promotorii Zilei internaționale împotriva homofobiei, cum era cunoscută original, au fondat Comitetul IDAHO pentru a coordona acțiunile grass-roots din diferite țări, a promova ziua și a face lobby pentru recunoașterea ei oficială pe 17 mai. Data a fost aleasă pentru a comemora decizia de a elimina homosexualitatea în 1990 din clasificarea statistică internațională a bolilor și a problemelor de sănătate înrudite, clasificare întocmită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Total
0
Shares
 
Total
0
Share