FOTO // Vagoanele din PMAN, care găzduiesc expoziția „Basarabeni în Gulag”, vor rămâne acolo până la data de 30 iulie

Guvernul anunță că expoziția imersivă „Basarabeni în Gulag” va continua până la data de 30 iulie, urmare a multiplelor solicitări din partea cetățenilor. Acțiunea se desfășoară în Piața Marii Adunări Naționale în memoria victimelor celui mai mare val de deportări staliniste, din noaptea de 6 iulie 1949. În cele două vagoane de metal sunt expuse obiecte folosite de victimele deportărilor, iar fiecare vizitator poate simți pe pielea lui condițiile și zăpușeala care, după 3 săptămâni de drum chinuitor, s-a preschimbat în frigul Siberiei de gheață. De asemenea, zilnic, aici au loc proiecții de filme documentare dedicate acestei tragedii.

Acum 74 de ani, în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul comunist sovietic a organizat cea mai amplă acțiune de deportare în masă de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. În vagoane similare celor amplasate în Piața Marii Adunări Naționale au fost strămutate forțat 11 281 de familii. Aceasta înseamnă 35.796 de persoane, dintre care 11. 889 erau copii, 14. 033 – femei și 9. 864 – bărbați.

La expoziția din Piața Marii Adunări Naționale sunt povestite istorii ale familiilor deportate în Siberia și Mongolia.

Valeriu și Feodosia Avram sunt din satul Cociulia, raionul Cantemir. Valeriu avea doar doi ani când au început deportările. Împreună cu ceilalți membri ai familiei, timp de 2 ani, a stat ascuns într-o groapă de pământ în spatele casei, de unde se putea ieși doar pe timp de noapte. Alți consăteni au fost prinși în timp ce încercau să fugă și au fost împușcați.

Rudele Feodosiei au fost deportate pentru 13 ani. La plecare, au reușit să ia doar o căldare cu grăunțe, cu care au hrănit inclusiv nou-născuții. Au găsit puteri pentru reveni pe plaiul natal și au murit la distanță de un an, în casa părintească.

Mama lui Sergiu Calistru, Zinaida Bontea, din raionul Telenești, împreună cu alți oameni din sat, a fost deportată în Mongolia. Bărbații au fost trimiși să lucreze la canalul Volga-Don. Tot ce primeau din mâncare era o pâine, care le era aruncată jos.

Butnaru Nadejda avea 8 ani când, împreună cu ceilalți 6 frați și surori, a fost transportată timp de 2 săptămâni spre Siberia. Femeile și copiii au fost despărțiți de bărbați, iar unii nu s-au mai întors. După 17 ani, Nadejda a revenit acasă, iar astăzi a vizitat expoziția organizată de Guvernul Republicii Moldova.

Expoziția tematică a fost organizată cu sprijinul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, care a oferit și a instalat cele 2 vagoane de metal, a Agenției Naționale a Arhivelor, Muzeului Național de Istorie și a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share