Franța alocă un nou lot de echipamente militare pentru Armata Republicii Moldova

Armata din Republica Moldova a recepționat joi, 18 ianuarie, un noul lot de echipamente militare din partea Franței.

Această asistență vine în contextul consolidării capabilităților Armatei din Republica Moldova și urmează a fi repartizată Batalionului 22 de menținere a păcii pentru executarea antrenamentelor în condiții de câmp.

Prezent la ceremonia de recepționare a echipamentului, Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării de la Chișinău, a mulțumit partenerilor din Franța care „și-au exprimat disponibilitatea de a contribui prin diverse modalități, inclusiv asistență, la realizarea obiectivului de modernizare a Armatei R. Moldova”.

„Franța este un susținător al inițiativelor și proiectelor de consolidare a sectorului de apărare și reformelor democratice ale R. Moldova, precum și un promotor al parcursului nostru european”, a menționat ministrul Apărării de la Chișinău.

La rândul său, Graham Paul, ambasadorul Franței în Republica Moldova, a amintit că discuțiile de anul trecut, din timpul vizitei la Chișinău a ministrului francez al Forțelor Armate, au contribuit la consolidarea relațiilor între cele două state, deschizând „noi căi și oportunități și în domeniul cooperării militare”.

Menționăm că, în luna noiembrie 2023, Armata Republicii Moldova a recepționat primul lot de asistență din partea Ministerului Forțelor Armate al Franței. Aceasta a fost destinat trupelor de infanterie, pentru asigurarea compatibilității militarilor din R. Moldova cu armatele statelor Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice în cadrul exercițiilor și misiunilor comune.

Republica Moldova și Franța cooperează în domeniul apărării în baza Acordului dintre instituțiile de apărare ale celor două state, semnat la Paris, la 15 iulie 1998.

De asemenea, în toamna anului 2023, ministrul Apărării din R. Moldova, Anatolie Nosatîi și omologul său francez, Sébastien Lecornu au convenit asupra consolidării parteneriatului. În acest sens, părțile și-au exprimat atunci intenția de a încheia un nou Acord de colaborare în domeniul militar.

Total
0
Shares
Total
0
Share