Franța devine prima țară din lume care înscrie în Constituție dreptul la întreruperea voluntară a sarcinii

Franţa a devenit luni prima ţară din lume care a înscris explicit în Constituţia sa dreptul la întreruperea voluntară a sarcinii, spre marea nemulţumire a Vaticanului şi spre deosebire de numeroase alte ţări unde acest drept este îngrădit, scrie Agerpres.ro

“Avem o datorie morală” faţă de toate femeile care “au fost mutilate” de avorturi ilegale, a declarat prim-ministrul francez Gabriel Attal în deschiderea dezbaterilor.

Deputaţi şi senatori reuniţi solemn în Congres la Palatul Versailles au aprobat cu o foarte largă majoritate (780 de voturi pentru, 72 împotrivă) modificarea Constituţiei propusă de guvernul preşedintelui Emmanuel Macron.

Acesta a salutat o “mândrie franceză” şi un “mesaj universal”. “Sărbătorim împreună intrarea într-o nouă libertate garantată în Constituţie”, a scris Macron într-un mesaj postat pe platforma X.

Acest vot istoric a fost salutat cu ovaţii în Parlamentul francez.

Cu patru zile înainte de 8 martie, Ziua internaţională a drepturilor femeilor, această reformă introduce în articolul 34 următoarea frază: “Legea determină condiţiile în care se exercită libertatea garantată femeii de a recurge la o întrerupere voluntară a sarcinii”.

Aceasta este “prima dispoziţie constituţională atât de explicită şi largă în materie, nu doar în Europa, ci în lume”, a subliniat Leah Hoctor de la Center for Reproductive Rights, organizaţie americană ce apără dreptul la avort.

Vaticanul şi-a reiterat luni opoziţia faţă de orice “drept ce suprimă o viaţă umană”, în momentul acestui vot istoric.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share