FOTO // Maia Sandu va purta la învestire un colan, care valorează 150 de mii de lei

La sfârșitul acestei săptămâni va avea loc predarea puterii. Așadar, președintele în exercițiu Igor Dodon va elibera fotoliul prezidențial, iar în următorii patru ani, Maia Sandu va fi simbolul Republicii Moldova, transmite Telegraph.md, cu referire la Dosarmedia.md

Ceremonia de învestire a noului președinte va avea loc la palatul Republicii, în data de 24 decembrie. La eveniment sunt așteptați în jur de 240 de oaspeți.

În cadrul ceremonia, Maiei Sandu i se va oferi colanul prezidențial, simbolul acestei funcții. Totuși, colanul va fi purtat la evenimentele deosebite.

Colanul costă circa 150.000 de lei și a fost confecţionat acum trei ani special pentru ceremonia de învestire a președintelui. Nicolae Timofti este primul care a purtat bijuteria la ceremonia de învestire în funcția de şef de stat.

Ideea confecționării Colanului îi aparține fostei guvernări. La 3 februarie 2009, Parlamentul a adoptat modificări la Legea privind învestitura preşedintelui R. Moldova, prin care Eşarfa prezidenţială, ca însemn de funcţie al preşedintelui ţării, a fost înlocuită cu Colanul prezidenţial. Colanul este împodobit cu 64 de pietre de zirconiu, 8 rubine şi un diamant de 0,7 carate. Lucrarea are încrustate 14 steme ale R. Moldova, iar în partea de jos are asamblat „Ordinul Republicii”.

Colanul prezidenţial a fost elaborat prin combinarea a două însemne: „Ordinul Republicii” şi „Crucea necruciată” – însemn considerat pe plan mondial drept „cruce românească”, deoarece aceasta a fost forma crucii primei distincţii a Principatelor Unite, elaborată încă de Alexandru Ioan Cuza. La aceasta s-au adăugat însemnele puterii domnului în Principatul Moldovei: coroana, spada şi buzduganul, precum şi alte elemente decorative.

NEWS ALERT // Igor Dodon şi-a demis toți consilierii din cadrul Aparatului Preşedinției

Total
0
Shares
 
Total
0
Share