Alte știri

Fumul produs de recentele incendii de vegetație din Australia a provocat moartea a sute de persoane

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fumul produs de recentele incendii de vegetaţie din Australia a provocat moartea a circa 445 de persoane şi spitalizarea câtorva mii, costurile pentru sănătate depăşind 2 miliarde de dolari australieni (1,3 miliarde de dolari americani), au susţin experţi în faţa unei comisii care investighează răspunsul la dezastrele naturale, potrivit DPA, citat de Agerpres.ro 

Între lunile august şi martie, incendiile de vegetaţie au distrus 12 milioane hectare de teren şi peste 3.000 de case şi au făcut 33 de victime în şase din cele opt state şi teritorii ale ţării.

Pe de alte parte, fumul provocat de aceste incendii a dus la scăderea calităţii aerului în majoritatea oraşelor australiene, inclusiv la Sydney şi în capitala Canberra, unde a depăşit de 40 de ori nivelurile periculoase pentru sănătate în luna ianuarie.

Optzeci la sută din populaţia Australiei a fost „afectată negativ” de fumul produs de incendii, au declarat experţi în faţa Royal Commission into National Natural Disaster Arrangements, organismul independent care investighează răspunsul la dezastrele naturale, inclusiv la recentele incendii de vegetaţie.

Fay Johnston, profesoară asociată la Universitatea din Tasmania şi specialistă în sănătatea mediului, a declarat că problemele de sănătate cauzate de fumul provocat de incendii au fost cu mult mai mari decât impactul direct al acestora asupra sănătăţii.

Costurile estimate pentru sănătate ale inhalării de fum asociate cu decesele premature şi internările în spital au fost de 2 miliarde de dolari australieni, de patru ori mai mari decât în 2002-2003, când Australia a înregistrat cel de-al doilea cel mai sever sezon în ceea ce priveşte fumul provocat de incendiile de vegetaţie, a precizat Johnston.

Potrivit acesteia, un studiu privind spitalizările şi datele despre calitatea aerului a descoperit 445 de decese „în exces” care pot fi atribuite fumului provocat de recentele incendii de vegetaţie.

Cercetarea a descoperit, de asemenea, 3.340 de internări „în exces” în spitale pentru probleme de inimă şi de plămâni şi 1.373 pentru astm, toate putând fi legate de fumul provocat de incendii, a adăugat specialista.

Citește și: Peste 100 de cadre medicale au decedat în Rusia din cauza COVID-19

loading...

Comments are closed.