Politică

Funcționarii docili lui Plahotniuc sunt lăsați pe cont propriu: Candu spune că el nu a încălcat nimic, iar vinovații trebuie să răspundă în fața legii

Pinterest LinkedIn Tumblr

Funcționarii care au participat la săvârșirea mai multor infracțiuni economice sau de alt tip împotriva intereselor statului Republica Moldova și a cetățenilor acestei țări, inclusiv persoanele implicate în pregătirea jafului din sistemul bancar, sunt pe cont propriu și pasibile de răspundere în fața legii. Cel puțin aceasta a dat de înțeles Andrian Candu în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8, difuzată noaptea trecută, relatează Telegraph.md

Întrebat despre participarea sa în pregătirea colapsului bancar din perioada 2012-2015, Candu a spus că el a acționat absolut conform legislației în vigoare și nu există motive pentru care să fie învinuit de săvârșirea anumitor infracțiuni. Mai mult, fostul vicepreședinte al PDM a mai afirmat că în fața legii trebuie să răspundă funcționarii aflați atunci în fruntea instituțiilor gestionare a sistemului bancar și de supraveghere, făcând aluzie la conducerea BNM din perioada respectivă și la alți funcționari de rang înalt.

La întrebarea despre insistența sa în privința acordării primei garanții de stat pentru Banca de Economii a Moldovei, așa cum este indicat și în stenograma secretă a Guvernului, actualul lider al grupului parlamentar PRO Moldova și-a menținut declarațiile vechi, precum că s-a acționat în interesul cetățenilor și întru evitarea unui colaps economic.

În cadrul aceleași emisiuni, Candu a fost reținut în partea ce ține de implicarea lui Ilan Șor în jefuirea sistemului bancar. Acesta a menționat că tot ce se știe până acum sunt doar niște ”suspiciuni”, iar fiecare cetățean se bucură de prezumția de nevinovăție.

Andrian Candu a menționat că nu are de gând să plece din țară și nu se teme că ar putea rămâne fără imunitatea parlamentară, după cum s-a dat de înțeles după cea mai recentă ședință a Consiliului Suprem de Securitate.

În 2017, acuzată că ar fi participat la jefuirea sistemului bancar, Maia Sandu a publicat stenograma secretă de la ședința Guvernului Republicii Moldova despre prima garanție de stat pentru BEM, fiind scoasă la iveală implicarea lui Candu și a celorlalți funcționari docili lui Plahotniuc.

loading...

Comments are closed.