Social

Gările auto din Republica Moldova își schimbă proprietarul! Ce sumă va primi în schimb statul?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Compania sau persoana fizică, care va câștiga parteneriatul public-privat pentru gestionarea ÎS ”Gările și Stațiile Auto” va trebui să achite statului, anual, câte 4,97 milioane de lei, cu o creștere de 5 la sută în fiecare an. Prevederile sunt incluse într-un document aprobat, astăzi, de către Guvern.

Autoritățile spun că suma de aproximativ 5 milioane de lei a fost stabilită după analiza rezultatelor activității economico-financiară a întreprinderii în ultimii trei ani. Aceasta a fost, în medie, 4.975.000 lei. Totuși, profitul net real obținut de ÎS ”Gările și Stațiile Auto” în anul 2017 este 480 mii de lei, iar pentru anul 2016 este unul negativ. În perioada respectivă, la bugetul de stat au fost transferați 1,244 milioane de lei. În schimb, conform calculelor anexate la proiect, timp de 25 de ani, care este durata contractului de parteneriat public-privat, în buget ar urma să ajungă 250 milioane de lei, scrie BizLaw.

Totodată, documentul prevede că partenerul privat va investi, timp de cel mult trei ani, aproximativ 200 de milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii celor 30 de filiale ale gărilor și stațiilor auto.

Compania sau persoana fizică câștigătoare va trebui să dispună de capital propriu și/sau mijloace financiare suficiente pentru asigurarea investițiilor și fluxului de numerar operațional de minim 400 milioane de lei.

Autoritățile spun că scopul parteneriatului este modernizarea și eficientizarea activității filialelor ÎS ”Gările și Stațiile Auto”, iar ca rezultat – dezvoltarea unei afaceri fezabile și generatoare de profit.

loading...

Comments are closed.