Economic

Gata cu creditele ieftine: Ratele împrumutirlor moldovenilor au atins cea mai înaltă valoare

Pinterest LinkedIn Tumblr

În luna ianuarie 2022, creditele noi acordate au constituit 2,8 miliarde de lei, în creștere cu 33,5 la sută față de luna ianuarie 2021. 77 la sută sunt împrumuturi în monedă națională și 23 la sută sunt credite în valută, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, informează Bani.md

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Cele mai solicitate împrumuturi, aproape 50 la sută, au fost cele de consum acordate pe o perioadă scurtă de timp de la 2 la 5 ani.

Creditele în moneda națională au fost reprezentate, preponderent, de creditele acordate societăților comerciale nefinanciare (54,9 la sută) și de creditele acordate persoanelor fizice (40,9 la sută). În cadrul creditelor acordate societăților comerciale nefinanciare prevalează creditele acordate comerțului (45,5 la sută).

În ceea ce privește rata medie a dobânzi, aceasta constituit 9,09 la sută, la cele în valută – 4,21 la sută, iar la cele atașate la cursul valutei – 4,48 la sută.

La creditele în moneda națională dobânda s-a majorat cu 0,25 puncte procentuale (p.p.). Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 8,45 la sută, persoanelor fizice care practică activitate – cu o rată de 12,31 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 9,78 la sută.

La împrumuturile în valută, dobânda s-a majorat cu 0,28 p.p. Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 4,21 la sută, persoanelor fizice care practică activitate cu o rată de 4,39 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 6,69 la sută.

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, rata medie nominală ponderată la creditele acordate în moneda națională a crescut cu 1,41 p.p., la cele în valută – cu 0,11 p.p., iar la cele atașate la cursul valutei – cu 0,37 p.p.

loading...

Comments are closed.