Gaz mai ieftin, dar tariful este la fel de mare! Slusari a dezvăluit prețul curent pe care îl achită Moldovagaz

Alexandr Slusari, membru al Consiliului SA Energocom, de a dezvăluit prețul plătit de compania Moldovagaz pentru furnizarea de gaze naturale, susținând că, în ciuda reducerii costului gazului, tarifele pentru consumatorii finali rămân neschimbate. Energocom, furnizorul de gaz către Moldovagaz, deja de două luni livrează gaz la un preț sub 670 de dolari pentru 1000 de metri cubi. Slusari a exprimat perplexitatea sa față de lipsa de acțiune a companiei și a Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) în ceea ce privește scăderea tarifelor la nivelul consumatorilor finali.

Astăzi, Consiliul de Administrație al Energocom a aprobat procedura de achiziție a gazelor naturale prin negocieri directe, sub monitorizarea Consiliului și cu participarea mai multor companii internaționale de renume. Această procedură urmărește asigurarea unei transparențe maxime în procesul de achiziție. De asemenea, au fost stabilite parametrii achiziției de gaze, inclusiv cantitățile procurate, prețul maxim, formula de preț și condițiile de livrare. Slusari consideră că în contextul scăderii prețurilor internaționale la gaze la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, există șanse pentru o reducere a tarifelor la consumatorii casnici în viitorul apropiat.

Slusari a evitat să ofere explicații cu privire la absența achizițiilor de gaze în luna februarie și menținerea unui tarif ridicat de 29 de lei pe tot parcursul iernii. El a îndemnat să se adreseze întrebări fostelor persoane responsabile de sectorul energetic la nivel guvernamental.

Premierul Dorin Recean a făcut anterior declarații conform cărora tariful la gaze va fi redus în timpul toamnei, în coincidență cu desfășurarea alegerilor locale generale. Această declarație a premierului a stârnit controverse în rândul opiniei publice, având în vedere că scăderea tarifelor ar putea fi interpretată ca o măsură politică menită să influențeze alegerile locale. Cu toate acestea, ministrul Energiei a afirmat că tariful majorat va rămâne în vigoare până când Moldovagaz își va acoperi cheltuielile generate de abaterile tarifare din anii precedenți.

Total
0
Shares
Total
0
Share