Gazprom a cumpărat participația Shell la producătorul rus de Sakhalin Energy cu peste un miliard de dolari

Compania energetică Gazprom a achiziţionat o participaţie de 27,5%, deţinută anterior de Shell la producătorul rus de gaze naturale lichefiate (GNL) Sakhalin Energy, cu peste un miliard de dolari, potrivit unui ordin guvernamental, scrie Agerpres.ro

De asemenea, autorităţile de la Moscova au anulat ordinul pe care l-au dat anul trecut privind vânzarea participaţiei către rivalul Gazprom, Novatek, fără a da explicaţii.

Participaţia de 27,5% la Sakhalin Energy va fi vândută unei firme numită Sakhalin Project, cu suma de 94,8 miliarde de ruble (1,02 miliarde de dolari).

Sakhalin Project este deţinut integral de Gazprom, iar oficialii companiei nu au dorit să facă comentarii. Gazprom deţine 50% în Sakhalin Energy, situată în insula Sakhalin. Alţi acţionari sunt firmele nipone Mitsui (12,5%) şi Mitsubishi (10%).

După invadarea Ucrainei, în februarie 2022, Shell a anunţat că va renunţa la proiect, în care deţinea o participaţie de 27,5% minus o acţiune.

În primul trimestru din 2022, compania a raportat pierderi de 1,6 miliarde de dolari legate de proiectul GNL din Rusia.

Reprezentanţii Shell nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.

Moscova a invitat firmele interesate să obţină participaţia Shell, precum şi participaţia Exxon Mobil în proiectul Sakahlin-1 să transmită cererile lor Guvernului.

În 2022, Sakhalin Energy a fost responsabilă pentru aproape 3% din cererea globală de GNL. Navele sale de transport au mers în principal către Japonia, Coreea de Sud, China, India şi alte ţări din Asia. Anul trecut, a produs peste 10 milioane tone metrice GNL, în scădere de la 11,5 milioane tone în 2022.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share