George Soros a numit cel mai periculos inamic al societății libere și democratice

Georghe Soros, frauda bancara

Miliardarul George Soros a atacat China şi pe preşedintele Xi Jinping, pe care l-a catalogat drept „cel mai periculos inamic” al societăţilor libere şi democratice, într-un discurs pe care l-a susţinut la Davos, relatează AFP, citată de News.ro.

„China nu este singurul regim autoritar din lume, dar este fără îndoială cel mai bogat, cel mai puternic şi cel mai dezvoltat în domeniul inteligenţei artificiale (AI)”, a declarat el la o cină pe care o organizează anual în marja Forumului Mondial Economic (WEF). „Asta face din Xi Jinping cel mai periculos inamic al celor care cred în societăţi libere”, a declarat George Soros la această  întâlnire foarte așteptată, transmite digi24.ro

Echipele sale au difuzat rapid copii ale discursului său în chineză, pe e-mail, un discurs în care el spune că îşi pune „cea mai mare speranţă” în poporul chinez.

„Dacă aceste întreprinderi ar ajunge să domine piaţa 5G”, a cincea generaţie de tehnologii mobile (5G), indispensabile ascensiunii maşinilor autonome şi altor obiecte conectate, „ele ar reprezenta un risc inacceptabil la adresa securităţii lumii”, a arătat George Soros.

În faţa unui grup de jurnalişti, economişti şi alţi invitaţi, George Soros a îndemnat, de asemenea, Statele Unite „să se dezlănţuie” împotriva grupurilor tehnologice chineze Huawei şi ZTE.

Anul trecut, eu încă mai credeam că China este necesar să fie integrată mai bine în instituţii ale guvernanţei mondiale, însă, între timp, comportamentul lui Xi m-a făcut să-mi schimb părerea”, a spus miliardarul.

Un adversar declarat al preşedintelui american Donald Trump, investitorul filantrop a apreciat că Guvernul american a recunoscut că China este un „adversar strategic”, dar a apreciat că aceasta este o constatare „simplistă”.

În opinia sa, un răspuns politic eficient dat Chinei trebuie să fie „mult mai sofisticat, detaliat şi pragmatic” şi trebuie, de asemenea, să comporte un răspuns dat ambiţiosului program de investiţii în străinătate al Beijingului alocat „noilor drumuri ale mătăsii”.

George Soros i-a reproşat lui Donald Trump, care a angajat discuţii comerciale cu Beijingul, că vrea să facă concesii Chinei. Miliardarul a îndemnat Washingtonul să-şi concentreze represaliile comerciale mai degrabă contra Chinei decât să-şi atace aliaţii, evocând un „Război Rece care ar putea deveni cald” între cele două super-puteri.

De asemenea, George Soros a trimis o săgeată în direcția Moscovei. „M-am concentrat asupra Chinei, însă societăţile libere au și alţi inamici, în fruntea cărora se află Rusia lui Putin. Cel mai periculos scenariu ar fi ca aceşti inamici să conspire între ei şi să înveţe unii de la alţii pentru a-şi oprima şi mai mult popoarele”, a spus el.

Născut în Ungaria într-o familie evreiască ce a fugit de persecuţii naziste, George Soros, în vârstă de 88 de ani, a devenit celebru în lumea financiară prin atacul său speculativ contra lirei sterline în 1992, dar în ultimii ani a devenit un ţap ispăşitor al naţionaliştilor şi susţinătorilor teoriilor complotului atât în Europa, cât şi în Statele Unite.

Total
0
Shares
Total
0
Share