Alte știri

(Germania) Guvernul lui Merkel în prag de colaps! Social-democraţii ar putea ieşi din coaliția de guvernare cu creștin-democrații

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul Angelei Merkel trece printr-o nouă criză după ce liderul social-democraţilor (CDU) germani, principalul partener al creștin-democraților (SPD) în coaliţia de guvernare, a demisionat în urma rezultatului catastrofal al partidului în alegerile europarlamentare, relatează The Telegraph. 

Andrea Nahles şi-a dat demisia din poziţia de lider al partidului de centru-stânga după o serie de rezultate proaste în alegeri. SPD, în trecut principalul partid de stânga, este eclipsat acum de Partidul Verzilor. „Discuțiile din interioriul facțiunii parlamentare și feedback-ul partidului mi-au arătat că nu mai am sprijinul necesar pentru a continua să-mi exercit îndatoririle”, a declarat Nahles.
 
Partidul Angelei Merkel, CDU, se află în ceea ce se numește o „Mare Coaliție” cu SPD, o înțelegere între cele două mari partide care au decis să formeze împreună guvernul. Plecarea Andreei Nahles deschide posibilitatea unei plecări a SPD-ului de la guvernare dacă un lider anti-coaliție ajunge să conducă partidul.
 
SPD a scăzut constant și consistent în sondaje de când a intrat în Marea Coaliție începând cu 2013, prăbușirea accentuându-se după ce partidul a decis să reînnoiască pactul în 2017, în pofida pierderilor în alegerile federale, chiar și în fața partidului de extremă dreaptă AfD. În luna martie a anului trecut, conducerea partidului a votat din nou în favoarea Marii Coaliții, iar partidul a continuat să fie pedepsit de alegători pentru participarea la acest pact.
 
Dacă SPD va ieși din coaliție, Angela Merkel va avea nevoie de sprijinul verzilor sau al liberalilor, deși încercările de a forma un guvern cu acest formațiuni au eșuat în 2017. O a doua opțiune ar fi continuarea în formula unui guvern minoritar, în condițiile în care cancelarul german a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat la următoarele alegeri.
parlamentul germaniei denumire, bundestagul german ofera burse pentru tinerii moldoveni
loading...

Comments are closed.