Germania propune un plan care înlesnește obținerea cetățeniei germane, pentru a acoperi deficitul de forță de muncă

Guvernul Germaniei a prezentat miercuri o propunere de reformare a legii obținerii cetățeniei, care trebuie însă să fie dezbătută de ambele camere ale Parlamentului, informează Deutsche Welle.

Proiectul permite dubla cetățenie, simplifică procesul de naturalizare și scurtează perioada de timp necesară înainte de a depune cererea, de la opt ani la cinci ani pentru cetățenii care provin din țări care nu sunt membre UE.

Cei care pot demonstra un nivel ridicat de integrare și cunoștințe avansate de limba germană vor putea obține cetățenia după doar trei ani, conform proiectului de propunere. Cei care sunt dependenți de sprijinul statului nu vor putea solicita cetățenia.

DPA detaliază că proiectul exclude în mod explicit persoanele condamnate pentru comiterea de infracțiuni din motive antisemite sau rasiste.

Guvernul german încearcă astfel să acopere deficitul de forță de muncă prin atragerea lucrătorilor străini. Reforma legislației privind cetățenia a reprezentat o promisiune majoră a coaliției de centru-stânga a cancelarului Olaf Scholz, care a preluat conducerea la finalul anului 2021.

”Ne aflăm în mijlocul unei competiții globale pentru cele mai bune minți”, a declarat miercuri ministrul de interne Nancy Faeser pentru serviciul de știri Redaktionsnetzwerk.

”Dar vom câștiga cele mai bune minți doar dacă acestea pot deveni parte integrantă a societății noastre în viitorul apropiat”, a mai spus ea, completând că proiectul de lege reflectă ”diversitatea societății” germane.

Potrivit Ministerului Federal de Interne, aproximativ 14 % din populație nu are pașaport german, ceea ce înseamnă puțin peste 12 milioane de persoane. Cinci milioane dintre acestea locuiesc deja în Germania de cel puțin 10 ani. În 2022, 168.545 de persoane au solicitat cetățenia germană, ceea ce a fost sub media UE, informează aceeași sursă.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share