Germania va investi 5 milioane de euro în proiecte de eficiență energetică în Republica Moldova

Germania va investi 5 milioane de euro în proiecte menite să îmbunătățească eficiența energetică, cu accent pe reabilitarea clădirilor publice și reorganizarea Agenției pentru Eficiență Energetică într-un Centru Național pentru Energie Durabilă.

Fondurile vor fi distribuite pe o perioadă de trei ani prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

De asemenea, guvernul german va oferi sprijin pentru dezvoltarea Fondului rezidențial pentru eficiență energetică, administrat de Centrul Național de Energie Durabilă. Acest fond va acorda subvenții proprietarilor de locuințe individuale și apartamente. Funcționarii administrațiilor publice locale vor beneficia și ei de suport și transfer de bune practici.

„Securitatea energetică a devenit o întrebare importantă pentru Moldova. Nu numai că guvernul a reușit cu succes să pună capăt dependenței de gazul rusesc, dar s-a angajat și pe calea de a pune capăt dependenței de o singură sursă și de a-și diversifica sursele de energie. În acest context, energiile regenerabile și eficiența energetică joacă un rol major”, a adăugat Margret Maria Uebber, ambasadoarea Germaniei.

Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova, a salutat decizia Germaniei de a sprijini țara în eforturile sale de eficientizare energetică. Acesta a subliniat necesitatea susținerii în procesul de tranziție energetică și decarbonizare, având în vedere costurile semnificative ale energiei consumate pentru întreținerea clădirilor.

GIZ a implementat în trecut proiecte de îmbunătățire a eficienței energetice în clădirile publice, cum ar fi școli, grădinițe și spitale.

Total
0
Shares
Total
0
Share