Germania vrea să aibă cea mai puternică divizie NATO din Europa până în 2025

 

Germania are încredere că va dispune în 2025 de divizia cel mai bine echipată dintre aliaţii săi europeni din NATO, a declarat pentru Reuters general-locotenentul Alfons Mais, şeful marelui stat-major al armatei germane (Bundeswehr), într-un moment în care ţările sunt preocupate să-şi consolideze forţele armate, pe fondul invaziei ruse din Ucraina, scrie Digi24.ro

Berlinul nu are în momentul de faţă o astfel de unitate cu peste 20.000 de militari pregătită de luptă, prima din viitoarele sale trei asemenea divizii urmând să fie operaţională în 2025 şi a doua în 2027.

„Sunt foarte optimist că vom fi gata cu divizia din 2025”, a afirmat responsabilul german într-un interviu publicat luni, precizând că divizia va dispune iniţial de 80%-90% din personalul necesar şi că planurile în acest sens au fost convenite cu NATO.

Germania va furniza iniţial două brigăzi mecanizate, iar mai târziu o brigadă cu armament uşor, întărită de o brigadă olandeză, a explicat el. O brigadă este formată din circa 5000 de trupe, menţionează Reuters.

„Va fi suficient. În orice caz va fi suficient pentru a contribui la divizia cel mai bine echipată dintre partenerii europeni din NATO în 2025. Cel puţin acesta este obiectivul nostru comun cu partenerii olandezi”, a mai spus Mais.

Livrarea cantităților uriașe de bombe Kievului reduce stocurile de armament ale țărilor occidentale
Acesta a recunoscut că dotarea diviziei NATO cu suficientă muniţie până în 2025 este un obiectiv ambiţios în condiţiile în care ţările occidentale livrează cantităţi uriaşe de bombe Kievului, ceea ce le subţiază şi mai mult stocurile de armament deja grav diminuate de la încheierea războiului rece şi după decenii de participare la războaie cum au fost cele din Irak şi Afganistan.

„Dacă alimentăm masiv cu muniţie Ucraina nu vom mai avea noi, până la noi ordine. Nu poţi cumpăra muniţie de la magazinele de bricolaj, capacităţile de producţie au scăzut mult în ultimii 30 de ani”, a notat Mais.

Este o problemă cu care se confruntă toţi partenerii din NATO, a subliniat el, adăugând că „susţinerea Ucrainei este însă mai importantă acum decât crearea unei divizii, aşa cum a insistat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg”.

În ce priveşte cea de a doua divizie, care ar urma să devină operaţională în 2027, responsabilul german a afirmat că echiparea ei completă depinde foarte mult de materializarea achiziţiilor care se vor face din fondul special al armatei de 100 de miliarde de euro.

Într-o schimbare politică majoră, cancelarul german Olaf Scholz a anunţat după invazia rusă din Ucraina din februarie 2022 un „Zeitenwende” (un punct de cotitură istoric) şi crearea unui fond special destinat modernizării forţelor armate germane, care au avut de suferit după ce decenii la rând au fost neglijate financiar, aminteşte Reuters.

Total
0
Shares
Total
0
Share