Gheorghe Urschi, regele umorului din Republica Moldova, împlinește astăzi 76 de ani

Gheorghe Urschi, Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii și Laureat al Premiului Național, împlinește astăzi, 18 ianuarie, 76 de ani.

Născut pe 18 ianuarie 1948, în satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, Gheorghe Urschi a absolvit studiile la Institutul de Artă Teatrală din Moscova. După întoarcerea în Republica Moldova, a fost angajat ca actor la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău.

De-a lungul carierei sale, Urschi a jucat în numeroase piese de teatru, atât clasice, cât și contemporane. A regizat, de asemenea, zeci de spectacole, printre care „Steaua fără nume”, „Serghei Lazo”, „Jucării de oțel” și „Jocul dragostei și al întâmplării”.

Însă Urschi este cel mai cunoscut pentru emisiunile sale umoristice, care au marcat generații de români și moldoveni. Emisiunea „Teatrul de miniaturi”, difuzată la Televiziunea Națională în anii ’80, a devenit un adevărat fenomen cultural, iar replicile lui Urschi și ale colegului său Gheorghe Pârlea sunt încă folosite și astăzi.

Urschi este un adevărat maestru al umorului, care știe să ia în derâdere cu finețe și ironie defectele omenești. El este, de asemenea, un artist dedicat, care a pus întotdeauna arta pe primul loc.

Total
0
Shares
Total
0
Share