Alte știri

Greieri „zombie”, infectați cu o ciupercă care le controlează mintea, au fost descoperiți într-un stat american

Pinterest LinkedIn Tumblr

Oamenii de știință au descoperit în statul american Virginia de Vest greieri infectați cu o ciupercă parazită care le controlează mințile și îi obligă să infecteze și alte insecte, scrie CNN, citat de Digi24.ro

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Greierii „zombie”, sunt infectați cu Massospora, o ciupercă care conține substanțe chimice precum cele găsite în ciupercile halucinogene, potrivit unui nou studiu publicat de PLOS Pathogens. Massospora atacă organele genitale și abdomenului insectelor, apoi le înlocuiește cu spori fungici folosiți pentru a transmite ciuperca altor exemplare, în timpul procesului de împerechere.

În timp ce aproape o treime din corpul lor este înlocuit cu țesut fungic, greierii infectați continuă să supraviețuiască fără să fie conștienți că au fost parazitați. Acest lucru se datorează faptului că ciuperca manipulează comportamentul insectelor pentru a menține în viață gazda.

„Dacă am rămâne fără unul dintre membre sau dacă stomacul nostru ar fi tăiat, probabil că nu ne-am mai putea mișca”, a declarat Matthew Kasson, co-autorul studiului. „Dar greierii infectați, în ciuda faptului că o treime din corpul lor a fost parazitat, pot în continuare să zboare sau să se împerecheze cu alte exemplare, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Acest lucru este cu adevărat unic pentru ciupercile care ucid insecte”.

Potrivit studiului, ciuperca parazită chiar manipulează masculii greieri pentru a-și fluta aripile imitând invitația la împerechere a femelelor, astfel încât pot infecta alte insecte de sex masculin.

În timp ce cercetătorii consideră că transmiterea sexuală a ciupercii este cea mai ușoară cale de răspândire a Massospora, aceste insecte pot intra în contact cu agentul patogen și în alte moduri. „Când zboară sau se plimbă pe crengi, răspândesc sporii și în acest fel”, a explicat Kasson.

În ciuda faptului că existența unei „armate de greieri zombie” sună înfiorător, Kasson a dat asigurări că insectele infectate nu reprezintă un pericol pentru oameni.

Citește și: Invazia căpușelor „mutant” stârnește panică în Siberia. Spitalele au fost luate cu asalt de oamenii mușcați de aceste insecte

loading...

Comments are closed.