Gripă aviară în fauna sălbatică şi rabie la câine, depistate în ultima săptămână în Moldova

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunţat despre un caz de gripă aviară în fauna sălbatică şi altul de rabie la câine, prezentând situația epizootică din Republica Moldova și din regiune, pentru perioada 8-18 decembrie.

Potrivit ANSA, pe teritoriul Moldovei s-a înregistrat un focar de influență aviară înalt patogenă H5N1 la fauna sălbatică (Lebede), în localitatea Cubolta, raionul Sângerei; un focar de rabie la câine în localitatea Pohrebea, raionul Dubăsari.

„Pe data de 16 decembrie, Instituția Publică Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat gripa aviară la fauna sălbatică în localitatea Cubolta, raionul Sângerei. A fost întrunită în regim de urgență Comisia Antiepizootică Excepțională care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară, conform prevederilor Hotărârii de Guvern pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combaterea gripei aviare, privind Planul de contingență şi Manualul operaţional pentru controlul influenţei aviare. Astfel, a fost instituită zona de protecție de 3 km și zona de supraveghere de 10 km”, explică ANSA.

În ceea ce ţine de focarul de rabie la câine în localitatea Pohrebea, raionul Dubăsari, ANSA menţionează că „cadavrul animalului afectat a fost distrus prin incinerare, iar resturile rezultate în urma incinerării au fost înhumate”.

Pentru moment sunt întreprinse activități de control și de eradicare a focarului de boală, rezumă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Total
0
Shares
Total
0
Share