Alte știri

Grupul de lucru creat la solicitarea lui Ceban a stabilit cauzele reapariției mirosului urât în capitală

Pinterest LinkedIn Tumblr

Lipsa acțiunilor prompte în vederea lichidării situaţiei ce a generat revenirea mirosului urât în capitală şi managementul ineficient al problemei sunt principalele încălcări depistate de grupul de lucru creat la solicitarea primarului Ion Ceban, pentru a elucida circumstanţele apariţiei mirosului în municipiul Chişinău, transmite Telegraph.md

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Potrivit primarului general, după apariția mirosului, responsabilii, ,,Apă – Canal Chişinău” au intervenit târziu la folosirea suplimentară a substanţelor ce diminuează mirosul.

Cea mai gravă problemă ar fi deversarea apelor reziduale de la întreprinderile agenţilor economici în sistemul public de canalizare, în contextul în care agenţii economici nu dispun de staţii de pre-epurare. Totodată, apele reziduale depăşesc considerabil valorile de concentraţii maxime admisibile de substanţe nocive, iar acest lucru favorizează mirosul neplăcut de la Stația de Epurare.

„Straniu este faptul că această situaţie este tolerată de ani de zile, iar în loc să depunem tot efortul ca persoanele juridice, ce revarsă în urma procesului de producere apele uzate de la întreprinderi în canalizarea publică, să îşi construiască staţii de preepurare – noi pur şi simplu îi taxăm dublu. Cert este faptul că în acest caz problema nu dispare, iar oamenii sunt nevoiţi să suporte mirosul urât din oraş, în timp ce unii funcţionari din câte am auzit, dar nu am probe, mai mulți ani închid ochii deoarece sunt motivați financiar și ilegal.”, a subliniat Ion Ceban.

În aceste condiţii, primarul capitalei a solicitat ca până la sfârşitul acestei săptămâni să fie întreprinse toate măsurile, pentru a nu permite mirosului urât să persiste în oraş. De asemenea, edilul a cerut autorităților de profil să identifice și să sancționeze, inclusiv, să fie demise persoanele, care se fac responsabile de situația creată. Totodată, agenții economici ce nu se vor conforma legislației, riscă să fie debranșați de la sistemul public de apeduct și canalizare.

„Nu trebuie să sufere un oraș întreg pentru că cineva ori prost își face treaba, ori face economii pe seama oamenilor. Nu voi tolera în continuare indiferenţa unor funcţionari sau agenţi economici. În municipiul Chişinău fiecare trebuie să lucreze conform legii, pentru că drepturile unor agenți economici se termină acolo unde încep drepturile cetăţenilor și este încălcată legislația.”, a mai adăugat primarul capitalei.

Citește și: O comisie de lucru va investiga cauzele reapariției mirosului neplăcut în capitală

 

loading...

Comments are closed.