Guvernul a aprobat peste 8 700 de locuri bugetare în instituțiile de învățământ superior

 

În cadrul campaniei de admitere din anul curent, universitățile din Republica Moldova vor propune în total 8704 locuri bugetare, la licență, master, rezidențiat și secundariat clinic. Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței de miercuri, 5 iulie, comanda de stat de admitere în învățământul superior cu finanțare de la bugetul de stat, pentru anul de studii 2023-2024.

Din numărul total de locuri bugetare la licență și master, fiecare al patrulea va fi acordat pentru domeniul Științe ale educației (2079 de locuri), alte 1654 de locuri vor fi repartizate pentru candidații care vor alege să studieze la Inginerie și activități inginerești, Tehnologii de fabricație și Arhitectură și construcții. Pentru domeniul Tehnologii ale informației și comunicațiilor vor fi repartizate 904 locuri bugetare, pentru Sănătate – 937 (rezidențiat și secundariat); 276 de locuri cu finanțare bugetară urmează să fie repartizate domeniilor Științe agricole, Medicină veterinară și Științe ale mediului, iar alte 2854 de locuri bugetare vor fi distribuite pentru candidații la studii la alte specialități.

Planul de admitere la locurile bugetare a fost elaborat în corespundere cu necesitățile pieței forței de muncă, în special de necesarul de cadre pedagogice; propunerile ministerelor și instituțiilor de învățământ superior; acreditările și autorizările provizorii ale programelor de studii; rezultatele admiterii în anul de studii 2022-2023.

Comanda de stat pentru viitorul an de învățământ prevede admiterea la studii de licență a 5307 studenți (la 26 de domenii generale de studiu). La master vor fi admise 2864 de persoane, iar la studii de rezidențiat și secundariat clinic – 427 de persoane. Alte 106 de locuri bugetare vor fi alocate pentru admiterea la studii a cetățenilor străini, în baza contractelor bilaterale încheiate de Republica Moldova cu diferite țări. În acest sens, prioritate vor avea cetățenii din Ucraina.

„Majoritatea locurilor bugetare au fost repartizate pentru domeniile strategice – pedagogie, inginerie, tehnologii informaționale și medicină. În premieră, în sesiunea 2023, universitățile din Republica Moldova vor avea admitere la trei specialități noi – Știința datelor, Tehnologii digitale în fabricație, Agrobusiness și dezvoltare rurală”, a menționat ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală.

La concursul de admitere la studii superioare pot participa deținătorii diplomei de bacalaureat, diplomei de studii profesionale sau a unui act echivalent de studii, acceptat de structura abilitată cu recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share