Guvernul aprobă Registrul Arheologic Național, cu peste 11 000 de situri ocrotite de stat

Registrul Arheologic Național, o bază de date ce cuprinde peste 11 000 de situri arheologice luate sub ocrotirea statului, a fost aprobat astăzi de Executiv.

Documentul a fost elaborat în baza informațiilor ce se conțin în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, a studiilor științifice și de specialitate, și a Repertoriului monumentelor de arheologie (1993), păstrat în arhiva Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Până acum, Registrul Monumentelor Republicii Moldova, ocrotite de stat, conținea aproximativ 4 900 de situri. Acestea au fost transferate în registrul specializat, care a fost extins și include 11 081 de situri arheologice.

Totodată, Registrul a fost completat în urma inspectării zonelor cu potențial arheologic, efectuată de către specialiștii Agenției Naționale Arheologice în perioada 2012-2023, precum și datorită descifrării fotoplanurilor din Fondul național de date geospațiale.

Registrul va fi utilizat pentru evidența siturilor arheologice, pentru delimitarea și protecția acestora. De asemenea, informațiile din Registru vor fi utilizate în vederea elaborării planurilor zonelor de protecție a siturilor, cu înregistrarea acestora în baza de date a Agenției Servicii Publice.

„Informațiile cu referire la siturile arheologice incluse în Registru vor fi utilizate și pentru elaborarea planurilor de amenajare a teritoriului și a planurilor urbanistice ale localităților Republicii Moldova”, menționează ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care aduce mulțumiri specialiștilor din cadrul Agenției Naționale Arheologice pentru volumul de muncă enorm în actualizarea datelor din Registru.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share