Guvernul Gavrilița, nemulțumit că pedagogii au concedii ”excesiv” de mari

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, s-a arătat deranjat de faptul că angajații din domeniul Educației și Științei au concedii anuale plătite destul de lungi. În opinia lui Budianschi, 42 de zile de concediu, plus zilele de vacanță oferite cu prilejul diferitor sărbători, este un termen exagerat de mare pentru sectorul bugetar.

”Vreau să vă spun că 42 de zile de concediu în sectorul public, mie mi se pare excesiv de mult. Mai adăugăm aici încă vreo 18 zile de sărbători. Noi suntem cea mai săracă țară, cu cele mai multe zile libere și concedii. Cum asta de înțeles? Vreau să aud aici vocea sindicatelor”, a declarat Budianschi.

Remarca ministrului a venit după ce liderul Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos, a declarat că în prezent cea mai dureroasă problemă pentru pedagogi sunt salariile mici, în raport cu creșterea prețurilor și tarifelor.

”Salariul de bază ne doare cel mai tare în domeniul educației, pentru că anul acesta nu am auzit alte vorbe decât 5,6% majorări, pe când permanent ne permitea măcar 10%. Și 10% acum în legătură cu salturile de prețuri, costuri, e puțin”, a spus Donos.

Potrivit Codului Muncii, tuturor salariaţilor li se acordă anual un concediu de odihnă plătit, cu o durată minimă de 28 de zile calendaristice, cu excepţia zilelor de sărbătoare nelucrătoare. Pentru salariaţii din unele ramuri ale economiei naţionale: învăţămînt, ocrotirea sănătăţii, serviciul public etc., prin lege organică, se poate stabili o altă durată a concediului de odihnă anual.

Total
0
Shares
Total
0
Share