Guvernul Maiei Sandu – guvern de nănași și cumătri? Secretarul de Stat, Dorin Purice este nănașul Secretarului adjunct al Guvernului, Roman Cazan

Dorin Purice, Roman Cazan, secretar de stat, cumatrism, nanasims, nanasism la Guvern, Maia Sandu, Prim-ministru, ACUM, PSRM, PAS, Platforma DA, PPDA, Andrei Nastase, MAI, au fost alesi noi secretari de stat

Se pare că noul Guvern condus de Maia Sandu se transformă în unul format din cumătri și nănași.

Astfel, după numirea lui Dorin Purice în funcția se Secretar de Stat, la Guvern a mai apărut o pereche de fini și nănași. Și asta pentru că Secretarul de Stat, Dorin Purice, este nașul de cununie al secretarului adjunct al Guvernului, Roman Cazan.

Pe data de 29 iunie curent, Iurie Volceanov și Ivan Musteață, doi ofițeri care au deținut funcții de conducere în poliția de frontieră, îl acuzau pe Dorin Purice, că în mai 2014 i-a extrădat ocolind normele procesuale, organelor de drept din România, unde au fost condamnați pentru contrabandă. Cei doi foști polițiști susțin că a fost o răfuială din partea lui Purice și intenționează să revină la locurile de muncă.

Acesta nu ar fi primul caz însă de acest gen. Anterior, ministrul de Externe, Nicu Popescu, și-a numit nașul de cununie, Andrei Popov, în funcția de șef de cabinet. Totuși, după presiuni publice, Popov a renunțat la respectiva funcție.

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, și-a numit cumătrul Gheorghe Balan în funcția de șef al IGP. În pofida presiunilor publice și promisiunilor Maiei Sandu de a fi organizat un concurs public pentru această funcție, Balan continuă să conducă IGP din postura de cumătru al ministrului de interne.

Iar astăzi, Ionela Costache, fost soție a deputatului PAS, Dumitru Alaiba, a fost numită în funcția de Secretar de Stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Dumitru Alaiba și Ionel Costachi au fost cununați de un alt apropiat al lui Filat, Victor Bodiu. Din  2009, Bodiu a deținut funcția de Ministru de Stat, iar după reformarea postului, din 2011 până în 2014, el a fost șeful Cancelariei de Stat a Guvernului Republicii Moldova (alt fel spus, Secretar general al Guvernului). În aceeași perioadă, Dumitru Alaiba era consilierul premierului Vlad Filat, ceea ce înseamnă că a existat clar un conflict de interese.

Amintim că în timpul campaniei electorale, Maia Sandu și Andrei Năstase promiteau că în funcții publice vor fi promovați profesioniști, aleși prin concursuri publice și vor opri fenomenul cumătrismului, fenomen care a luat însă amploare în cele 40 de zile de când s-a format alianța PSRM-ACUM.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share