Social

Guvernul nevoit să ia atitudine față de un caz de violență în familie! Femeia bătută de soț a ajuns la CtEDO

Pinterest LinkedIn Tumblr

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului cazul Iachimovschi versus Republica Moldova, în care reclamanta acuză că a fost supusă sistematic violenței din partea soțului – într-un caz chiar a fost sugrumată și lovită până și-a pierdut cunoștința – iar bărbatul nu s-a ales decât cu amendă simbolică. Demersurile femeii de a-l trage la răspundere penală pe agresor nu s-au soldat cu succes, transmite IPN.

Potrivit juriștilor Promo-LEX, care o reprezintă pe reclamantă, în iulie 2011 femeia a fost nevoită să fugă de acasă cu copiii minori. Câteva luni mai târziu, când a avut nevoie să-și ia hainele de iarnă din locuință, a apelat la polițistul de sector, care i-a spus să meargă singură. Femeia a fost din nou atacată și bătută violent de soț.

Agresorul nu a fost tras la răspundere penală. Nici cererea privind emiterea măsurilor de protecție în privința sa și a copiilor minori nu a fost admisă. În schimb, autoritățile i-au intentat femeii dosar penal și risca până la 5 ani de închisoare, fiind învinuită că i-a cauzat leziuni medii soțului. Juriștii Promo-LEX menționează că învinuirea s-a bazat pe un certificat medico-legal dubios și, după aproape cinci ani de procese judiciare, victima violenței în familie a fost achitată.

La Curtea Europeană a Drepturilor Omului reclamanta a acuzat încălcarea articolului 3 al Convenției Europene, prin supunerea sa relelor tratamente de către soțul său și prin omisiunea autorităților Republicii Moldova în îndeplinirea obligației de a iniția şi a conduce o anchetă penală efectivă a acuzațiilor despre aplicarea violenței fizice și psihice asupra sa și tragerea agresorului la răspundere penală.

La fel, reclamanta acuză încălcarea articolelor 8 și 14 ale Convenției, prin atitudinea preconcepută a autorităților în privința violenței domestice asupra femeilor și acceptarea acestor situații, și prin neasigurarea unei protecții egale cu cea acordată soțului.

loading...

Comments are closed.