Guvernul PAS propune limitarea tranzacțiilor în numerar

Mâine, pe 15 noiembrie 2023, miniștrii vor examina propunerea Ministerului Finanțelor privind aprobarea proiectului de lege privind efectuarea decontărilor în numerar. Conform documentului, companiile și persoanele fizice vor avea limite pentru achitările în numerar, iar viramentul și cardul bancar vor deveni principalele instrumente de plată.

De asemenea, se vor institui sancțiuni drastice împotriva persoanelor juridice și fizice care nu vor respecta noile reguli referitoare la decontare. Potrivit documentului, mărimea sancțiunilor va fi de până la 18% din suma decontată în numerar, dacă aceasta nu va fi returnată la casieria instituției sau dacă vor fi încălcate alte reguli privind încasările sau eliberările de resurse financiare.

”Proiectul de Lege privind efectuarea decontărilor în numerar urmărește instituirea unui cadru normativ pentru reglementarea tranzacțiilor în numerar și pentru implementarea unor măsuri eficiente și proporționate pentru reducerea riscurilor de încălcare a normelor legate de utilizarea numerarului. Reducerea utilizării numerarului și orientarea către efectuarea plăților prin intermediul instrumentelor de plată definite conform Legii nr. 114/2012 privind serviciile de plată și moneda electronică reprezintă o acțiune cu efecte pozitive asupra dezvoltării economice, asigurând creșterea transparenței și securității prin consolidarea posibilităților de monitorizare și combatere a evaziunii fiscale, combaterea factorilor negativi care generează concurență neloială. În Republica Moldova există potențial pentru dezvoltarea plăților fără numerar, ținând cont de faptul că tehnologiile avansate asigură dezvoltarea economiei digitale și utilizarea unor soluții optime și rapide pentru efectuarea plăților”, se menționează în motivarea semnată de către ministrul Finanțelor.

În ceea ce privește încasările prin card, instituțiile bancare vor fi obligate să aplice comisioane plafonate, care începând cu 1 ianuarie 2025 nu trebuie să depășească 0,5% pentru cardurile de debit și 0,6% pentru cardurile de credit. Comisioanele vor fi suportate de către persoanele care primesc plata.

Total
0
Shares
Total
0
Share