Guvernul R. Moldova îl va propune pe înotătorul Ion Lazarenco la Premiul Nobel pentru Pace

ion lazarenco tiron, sportivi moldoveni, guvernul moldovei, pavel filip, filip si tiron, inotator moldova
 

Ion Lazarenco, primul om de pe glob care a reușit să traverseze înot cele șapte strâmtori, din prima încercare, va fi propus de guvern la Premierul Nobel pentru Pace. Decizia a fost anunțată astăzi de premierul Pavel Filip, în timpul întrevederii cu sportivul, care prin înot promovează pacea și unitatea, informează MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a executivului, premierul l-a felicitat pentru realizările obținute, dar și cu ocazia zilei de naștere pe care o sărbătorește chiar astăzi. Pavel Filip i-a oferit în dar tricolorul și l-a decorat cu Diploma de Onoare a Guvernului. De asemenea, premierul a înaintat candidatura lui Ion Lazarenco pentru a fi decorat cu Ordinul Republicii.

Pavel Filip a apreciat în special faptul că, deși este stabilit de mai mulți ani în Irlanda, Ion Lazarenco întotdeauna a arborat drapelul Republicii Moldova, fiind un ambasador al țării noastre peste hotare. Conform unui sondaj realizat în Irlanda, peste 350 mii de oameni au aflat despre Republica Moldova, urmare a performanțelor sportivului.

Eu cred că faptele dumneavoastră vorbesc de la sine, iar noi suntem obligați să-i apreciem pe cei care aduc plusvaloare țării. De fapt, primul mesaj pe care trebuie să-l promoveze fiecare dintre noi, este cel de apreciere a Republicii Moldova. Poate să nu ne placă conducerea țării, dar țara suntem obligați să o iubim”, a subliniat premierul.

La rândul său, Ion Lazarenco a spus că este mândru să fie cetățean al Republicii Moldova, menționând că fiecare dintre noi este obligat să facă câte ceva pentru a schimba lucrurile și a construi o țară prosperă. În context, sportivul a accentuat că, fiind plecat peste hotare de 23 de ani, pentru prima dată vede schimbări reale și reforme implementate în Republica Moldova, care aduc rezultate vizibile în mai multe domenii. „Mai bine aș înota încă un ocean, decât să muncesc atât cât se muncește la guvern”, a spus Ion Lazarenco.

Sportivul a povestit despre experiența sa și momentele inedite în timpul traversării strâmtorilor – acesta a înotat în condiții extreme lângă rechini, în ape cu temperaturi foarte joase și curenți puternici.

Ion Lazarenco a fost declarat trei ani consecutiv „Cel mai bun înotător al Irlandei”, devenind și prima persoană de pe glob care a traversat din prima încercare cele șapte strâmtori. În anul 2018, sportivul a fost desemnat „Omul Anului” de către Asociația Mondială de Înot în Aer Liber.

Total
0
Shares
Total
0
Share