Guvernul renunță la compensațiile în facturi. Care este motivul

În următorul sezon de încălzire, Guvernul nu va mai acorda compensații în facturi, susține ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Potrivit acestuia, va fi elaborat un mecanism prin care cetățenilor li se va oferi o plată monetară.

Sistemul de acordare a compensațiilor va fi îmbunătățit, astfel încât în următorul sezon rece cetățenii să beneficieze de plată monetară, drept măsură de sprijin pentru a acoperi costurile la energie electrică, termică și gaze naturale, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, la o emisiune de la Agro TV.

Potrivit acestuia, în țările europene, compensațiile monetare s-au dovedit a fi o metodă eficientă de sprijin a populației.

„Vom examina cum putem să îmbunătățim în continuare acest program, pentru că ne pregătim de sezonul următor. Vom trece la un sistem de compensații monetare în totalitate, deci la 100 de procente. Acesta este ultimul sezon în care vom acorda compensații în factură, de acum încolo programul va trece la compensații monetare pentru toți beneficiarii. Și acum ne gândim cum vom face această tranziție, pentru că în toate țările cea mai eficientă metodă de compensare este cea monetară”, a declarat ministrul.

Alexei Buzu a menționat că înregistrarea pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md continuă, iar zilnic sunt depuse aproximativ 600 de solicitări din partea cetățenilor. În total, din noiembrie și până acum, pe site s-au înscris 770 de mii de gospodării, dintre care 92 la sută au obținut categorii de vulnerabilitate energetică între extremă și medie.

Amintim că, în actualul sezon rece, bugetul estimat pentru acordarea compensațiilor este de 2,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o reducere cu aproximativ 30% față de 3,7 miliarde de lei cheltuiți anul trecut. Sumele alocate sunt mai mici, deoarece și tarifele s-au redus, au explicat anterior pentru Radio Moldova reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit sursei, în acest an plata monetară s-a majorat cu o sută de lei, de la 700 la 800 de lei și a fost integrată în programul „Ajutor la Contor”. Prin urmare, numărul de consumatori a crescut cu aproximativ 20%, de la 230 de mii de gospodării la peste 270 de mii.

Precizăm că pentru al doilea an consecutiv Guvernul oferă compensații în facturi cetățenilor vulnerabili energetic, prin intermediul platformei compensatii.gov.md. Cetățenii pot depune cereri până pe data de 25 a fiecărei luni din perioada noiembrie 2023- martie 2024. În acest sezon de compensații beneficiază doar cetățenii care se înregistrează în sistemul informațional.

Total
0
Shares
Total
0
Share