Guvernul Sandu a MINȚIT?! Expert IDIS-Viitorul: Finanțarea externă a Moldovei s-a stopat deja de 3 luni în urmă!

Veaceslav Ioniță, Igor Munteanu, IDIS „VIITORUL”

Expertul IDIS „VIITORUL”, Veaceslav Ioniță, fostul coleg al Maiei Sandu, susține că finanțarea externă a Moldovei s-a stopat deja de 3 luni în urmă.

Veaceslav Ioniță, scrie într-un articol pe blogul său că „dacă dăm la o parte lirica, atunci trebuie să constatăm un singur lucru: Finanțarea externă a Moldovei s-a stopat deja de 3 luni în urmă. Pe pagina oficială a Ministerului Finanțelor lipsesc încă datele pe luna octombrie, dar e suficient și tabloul pentru primele 9 luni ale anului.”

Granturi
A fost un grant în luna iulie și cam cu asta ne-am ales. Apoi liniște totală. La ziua de azi avem accesate granturi în volum de 491,6 milioane lei. Este mai mult decât minimul de anul trecut, dar incomparabil mai puțin decât din anii precedenți.

1911_Finantare_Externa_01

Împrumuturi
La împrumuturi externe este la fel de trist. De la începutul anului am primit împrumuturi în volum de 1,9 miliarde lei, dar am întors datorii mai vechi în volum de 1,926 miliarde lei. Respectiv Împrumutul NET la finele lunii septembrie a fost de -26 milioane lei. Spre exemplu în August am întors datorii cu 595 milioane lei mai mult decât am împrumutat. În acest sens cea mai bună lună a fost Aprilie, când am reușit să obținem cu 844 milioane lei mai mult decât am întors înapoi. Iar restul lunilor mai mult am întors datorii mai vechi, decât am împrumutat.
1911_Finantare_Externa_02

Ratări
Aici nu pot să trec cu vederea ratările de granturi din ultimii 5 ani, care se ridică la aproape 22 miliarde lei. Formula de calcul este simplă: cea ce am primit, față de cea ce trebuia să primim. Iar drept bază de calcul servește anul 2014 cânt Moldova a primit granturi în mărime de 3% din PIB.
1911_Finantare_Externa_03

Amintim că Maia Sandu, ex Prim-Ministrul Republicii Moldova, în discursul său de la tribuna Parlamentului în ședința de vot al moțiunii de cenzură, a menționat în raportul de activitate al Guvernului Sandu „Deblocarea finanțărilor externe”. Însă cifrele prezentate de către expertul Veaceslav Ioniță, dovedesc contrariul.

Total
0
Shares
Total
0
Share