Politică

Guvernul Sandu a renunțat la ideea unui procuror european. Ministra Justiției, Olesea Stamate explică din ce motive

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deși au tot vehiculat posibilitatea numirii în fruntea Procuraturii Generale a unui specialist european, Guvernul Sandu s-a răzgândit. Ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova că odată cu această schimbare ar fi trebuit să fie modificate mai multe legi ale țării.

„În proiectul de lege nu este prevăzut excluderea criteriului cetățeniei din lege. Am renunțat la ideea de procuror general din mai multe considerente. Asta însemnea că trebuie să modificăm mai multe legi. O persoană care nu este cetățean al țării nu are acces la secretele de stat, de exemplu”, a declarat șefa de la Justiție. Olesea Stamate a precizat că atunci când se vorbea despre un potențial procuror european, miza se punea pe Laura Codruța Kovesi. Întrucât aceasta are alte priorități, subiectul nu a mai fost pus în discuție, transmite Agora. 
 
„E greu să găsești un procuror străin, nu poate veni un german care nu știe limba. Opțiunile nu sunt așa de mari. El trebuie să fie o persoană în care publicul să aibă încredere. Am considerat că este mai potrivit să lărgim numărul de potențiali candidați pentru procuror prin excluderea condiției de 5 ani de activitate în procuratură, ca să lărgim cercul subiecților care pot candida la această funcție. Totuși, un cetățean moldovean care activează în alte țări poate să candideze”, a explicat ministra. Stamate a punctat că cel care va ajunge în fruntea Procuraturii Generale trebuie să fie un manager bun, dar și o persoană competentă pe segment.
 
Amintim că, anterior, lideri din cadrul blocului politic ACUM, Năstase și Maia Sandu, au declarat că și-ar dori un procuror general european. De cealaltă parte, președintele Igor Dodon a spus că preferă ca viitorul procuror general să dețină cetățenia Republicii Moldova. Și vedem că socialistul și-a impus poziția. 
Procuratura Generală infirmă declaraţiile lui Năstase, cu privire la tăinuirea unor solicitări venite din Elveţia, andrei nastase vlad plahotniuc, eduard harunjen procuror general republica moldova, pdm platforma da, lupte politice, 
Procuratura Generală
loading...

Comments are closed.