Guvernul va îmbunătăți normele de alimentare și igienă pentru deținuți

Normele minime de alimentare și asigurare cu obiecte de igienă de primă necesitate a persoanelor aflate în instituțiile penitenciare vor fi îmbunătățite. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi de către Guvern.

Modificările propuse vor contribui la îmbunătățirea și diversificarea rațiilor alimentare. În premieră, se instituie norme de alimentare pentru persoanele cu probleme de sănătate, pentru deținutele gravide și mamele care alăptează. La fel, au fost revizuite normelor de hrană specifice pentru copii cu vârsta de până la 3 ani inclusiv, minori și tineri, astfel încât să fie asigurată alimentația corespunzătoare și echilibrată, care să răspundă cerințelor de creștere și dezvoltare.

Proiectul mai prevede și norme de asigurare a deținuților cu obiecte de igienă de primă necesitate. Reglementările respective lărgesc spectrul de produse ce se distribuie deținuților.

Aprobarea proiectului va contribui esențial la ameliorarea tratamentului de deținere, în conformitate cu recomandările și standardele europene, și va reduce numărul condamnărilor Republicii Moldova la CtEDO. Noile norme vor intra în vigoare din 1 ianuarie 2025.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Justiției, la inițiativa Administrației Naționale a Penitenciarelor, cu suportul Consiliului Europei.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share