Hans Martin Sieg, consilierul secret al opoziției parlamentare de la Chișinău

Politica moldovenească are un accent puternic nemțesc. Mulți în țara noastră cunosc rolul pe care-l are un cetățean german, pe nume Hans Martin Sieg. Anume acesta este cel care decide ce trebuie să facă opoziția parlamentară de dreapta de la Chișinău și cel care a influențat, mulți ani, procesele politice din țara noastră. Atît prin intermediul unor partide și politicieni, cît și prin intermediul diverselor ONG-uri, instituții media și analiști politici.

Maia Sandu și Andrei Năstase au apelat la consilierea din partea actualului Director al reprezentanței Fundației Konrad Adenauer pentru România și Republica Moldova încă în 2016. Cetățeanul german este un fel de sfetnic tainic al partidelor declarate pro-europene încă de prin 2010. Astfel, partidele obțin atît sfaturi, uneori sub formă de indicații, cît și facilitarea finanțări externe destinate educării aripei de tineret a partidelor date, precum și finanțare pentru ONG-urile și mass media apropiată acestor partide.

Echipa scheme.md a discutat, în ultimele 2-3 luni, cu mai mulți din actuali și foști politicieni, dar și cu unii reprezentanți din societatea civilă, și foști ofițeri ai serviciilor secrete moldovenești. Din motive lesne de înțeles, nu le vom prezenta numele acestora. Din informațiile colectate, inclusiv din surse deschise, am ajuns la concluzia că mai puțin contează cum votează alegătorii moldoveni, este mai important cum influențează acest cetățean german, Hans Martin Sieg, procesele politice de la Chișinău. În mîinile acestuia există resurse enorme, atît financiare, cît și instituționale, firul cărora se duc spre cabinetele din Berlin ale factorilor decidenți, dar și a serviciilor de inteligență externă (spionaj).

Așa cum Germania poate influența ușor deciziile altor state din Uniunea Europeană, iar Partidul Popular European, din care face parte și cancelarul Angela Merkel, este cea mai mare forță politică în UE, este lesne de înțeles că de dispoziția lui Hans Martin Sieg referitoare la Republica Moldova depinde mult și atitudinea statelor europene față de Moldova. Acesta poate influența fluxul granturilor mai multor donatori pentru ONG-urile și mass media din Moldova, sumele cărora ajung pînă la cîteva zeci de milioane de euro anual. Dar după cum se știe, cine plătește, acela comandă muzica.

Din informațiile noastre, pentru prima dată Martin Sieg se implică în problemele interne ale Republicii Moldova în 2010. Acesta întreprinde mai multe vizite în regiunea de Est, Transnistria. Scopul său a fost să documenteze situația social-politică din regiune.

În perioada 2013-2015, Hans Martin Sieg ocupă o funcție, care-i permite oficial să influențeze deciziile autorităților din Republica Moldova.

Acesta este consilier al premierului Iurie Leancă. Conform unei investigații efectuată de RISE Moldova, Iurie Leancă a apelat la banii miliardarului George Soros pentru a-și plăti cîțiva consilieri. Tranzacția financiară a fost mascată de un institut german – Institut für Europäische Politik (Institutul de Politici Europene) împreună cu care oamenii fostului premier au organizat training-uri anticorupție. Aceștia erau Eugeniu Sturza, Valeriu Prohnițchi, Vladislav Kulminski și Liliana Vițu-Eșanu, care primeau lunar în medie un salariu de 4.200 dolari. Acești bani erau un fel de “bonus” la salariul plătit de Guvern.

După căderea Guvernului Leancă, în 2015 Hans Martin Sieg, împreună cu Vladislav Kulminski și Eugeniu Sturza, fondează Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), care colaborează intens cu german Institut für Europäische Politik. În perioada 2016-2018, cetățeanul german se implică activ în consilierea opoziției parlamentare și extraparlamentară, inclusiv prin facilitarea unor finanțări externe destinate „educării unei noi clase politice”.

Acesta vizita Republica Moldova cel puțin odată în lună, timp de 3-4 zile. În timpul vizitelor, Hans Martin Sieg se întîlnea cu liderii politici din Moldova, dar și cu reprezentanți ai unor ONG-uri, analiști politici și jurnaliști.

Cetățeanul german este considerat drept unul dintre cei care au pus presiuni pe Andrei Năstase, în 2016, ca acesta să renunțe la candidatura sa în favoarea Maiei Sandu. El este și unul dintre arhitecții Blocului electoral ACUM DA-PAS, dar și a Alianței de guvernare a Blocului ACUM cu PSRM.

Din informațiile noastre, în aprilie 2019, la o întîlnire la care au participat Mihai Popșoi și Dine Perciun de la PAS, dar și Liviu Vovc cu Dinu Plîngău de la PPDA, cetățeanul german a instruit reprezentanții blocului ACUM asupra tacticii de comunicare cu exponenții altor partide politice și asupra următorilor pași pe care urma să-i întreprindă în vederea coabitării politice și eventualei alianțe parlamentare.

NOTĂ: Hans Martin Sieg a exercitat mai multe funcții atît în instituțiile guvernamentale germane – consilier pentru politică externă a fracțiunii CDU în cadrul Bundestangului German și consilierul deputatului Manfred Grund din Bundestag, precum și în cadrul organizațiilor internaționale, care au ca scop extinderea UE și NATO, analiza politicii externe și de securitate, reforma instituțională și promovarea democrației de tip occidental în spațiul post-sovietic.

sursa: Scheme.md

Citește și: Din nou ceartă între liderii opoziției: Andrei Năstase o acuză pe Maia Sandu de lașitate – „Au stat prin jilțuri comode și moi, pe la Guvern, Parlament, când țara era supusă unui genocid social”

Total
0
Shares
 
Total
0
Share