Alte știri

Harta libertății presei: Republica Moldova la nivel cu Italia, Polonia și Coreea de Sud! Cine se află pe primele și ultimele poziții?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Asociația Reporterilor fără Frontiere a prezentat un studiu în care a fost analizată libertate de exprimare în 180 de state de pe glob. În acest scop au fost elaborate 5 „note” sau verdicte: Libertate de plină, Stare satisfăcătoare, Sunt careva probleme, Stare nesatisfăcătoare, Aproape nu există libertate de exprimare.

Situația în Republica Moldova a fost evaluată la nivel mediu, adică Asociația cu pricina recunoaște că există unele probleme în țara noastră. Conform acestei hărți, nivelul Libertății cuvântului în Republica Moldova este același cu așa state ca Polonia, Italia, Grecia, Serbia, Brazilia sau Argentina și chiar Coreea de Sud.

Printre lideri, adică state în care se poate spune cu certitudine că există libertate a cuvântului sunt prezentate țările din Scandinavia (Suedia, Finlanda, Norvegia), Danemarca, Islanda, Germania, Irlanda dar și Noua Zeelandă.

Printre statele unde libertatea cuvântului este una satisfăcătoare avem Canada, SUA, Chile, Australia, Spania, Portugalia, Franța dar și România.

State cu situația nesatisfăcătoare a libertății cuvântului par să fie cele mai multe. Exemplele cele mai importante și răsunătoare sunt Rusia, India, Mexic, Turcia dar și Ungaria, care este stat membru al Uniunii Europene.

La coada clasamentului, țările unde nu prea există libertatea cuvântului avem state care se caracterizează printr-un regim aspru bazat pe ideologie. Astfel aici se includ țările din lumea arabă, cu mici excepții, China și Coreea de Nord, dar și Cuba.

Clasamentul a fost întocmit în baza informațiilor și a evenimentelor din anul 2018.

loading...

Comments are closed.