Economic

HoReCa bate alarma, după declarațiile stângace ale Alei Nemerenco

Pinterest LinkedIn Tumblr

Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement (MĂR) reacționează la intenția autorităților de a impune obligativitatea deținerii certificatului COVID-19 indiferent de culoarea codului în care se află localitatea. Asociația precizează că în luna septembrie s-au elaborat măsuri de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii și controlul infecției COVID-19, în baza codurilor de alertă, ceea ce a oferit o predictibilitate mediului de afaceri în prognozarea activităților. Modificarea cardinală a acestor măsuri, agreate atât de mediul de afaceri, cât și de sistemul medical, va aduce prejudicii enorme și va face imposibila trecerea peste colapsul economic, transmite IPN citând un comunicat de presă.

Unitățile HoReCa și-a adaptat activitățile și planurile financiare conform prognozelor incidenței COVID, au recrutat noi angajați în deservire pentru a se pregăti de trecerea la pragul de alertă portocaliu, galben, au adaptat plata chiriei conform reducerii capacității sălilor de deservire și au încurajat activ vaccinarea împotriva COVID-19. Modificările pe care autoritățile vor să le introducă vor duce iarăși la pierderea locurilor de muncă, cheltuielile vor depăși posibilitatea de onorare a plăților și vor aduce agenții economici în prag de faliment. De asemenea, măsurile propuse vor crea mai multe riscuri pentru sănătatea cetățenilor, care vor alege să meargă în vizite, în spații mici și închise, fără respectarea măsurilor anti-COVID, creând situații incontrolabile, cu potențial mai mare de infectare, se mai spune în comunicat.

Asociația susține că își dorește ca măsurile de siguranță să reducă riscul infectării pentru cetățeni și, în același timp, să nu ducă la falimentul afacerilor rămase încă active.

Recent, ministra sănătății, Ala Nemerenco, a comunicat că se ia în calcul impunea obligativității deținerii certificatului COVID-19 la frecventarea unităților de alimentație publică, indiferent de culoarea codului în care se află localitatea. Până acum această obligație era fixată doar pentru localitățile sub codul roșu al pragului epidemiologic.

loading...

Comments are closed.