Social

Iarna ne-a părăsit? În următoarele zile ne așteaptă temperaturi foarte ridicate

Pinterest LinkedIn Tumblr

Temperaturi ridicate cu cer variabil, izolat precipitaţii sub formă de ploi, prognozează meteorologii pentru următoarele zile, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), tendinţa de încălzire se va menţine până la începutul săptămânii următoare, când valorile termice se vor încadra între 10-16 grade Celsius, ziua, şi 2-8 grade, noaptea. Însă, de marţi vremea se va răci până la 3-8 grade, ziua, şi 1-5 grade Celsius, noaptea.

Odată cu răcirea vremii, pe întreg teritoriul ţării sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi şi lapoviţă. Conform SHS, în luna martie, cantitatea medie a precipitaţiilor căzute constituie în teritoriu 18-34 mm, iar numărul zilelor cu precipitaţii – de la 8 până la 12. Datele observaţiilor multianuale arată că cea mai mare cantitate lunară de precipitaţii a fost de 168 mm (Edineţ, 1980), iar maxima zilnică – 70 mm (Ştefan-Vodă, 2002).

Până pe data de 12 martie, în ţară este valabil Cod Galben de distrugere a gheţii.

Potrivit meteorologiei populare, 9 martie este considerată a doua întâmpinare a primăverii, iar de acest fapt sunt legate o mulţime de credinţe.

Astfel, se consideră că dacă în această zi este cald, vor urma 40 de zile calde, dacă este frig – va urma o perioadă de 40 de zile cu dimineţi reci. Dacă plouă în această zi, atunci va ploua şi în ziua de Paşti.

loading...

Comments are closed.