Social

Iată când în Republica Moldova a fost cea mai GEROASĂ, dar și mai CĂLDUROASĂ iarnă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Temperatura medie a aerului pe parcursul iernii constituie, în R. Moldova, între -1,2 și -3,3 grade Celsius.

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cea mai rece iarnă înregistrată până acum în R. Moldova a fost cea din anii 1953 – 1954, când temperatura medie a aerului a fost de -8…-9 grade Celsius, fiind cu 6-7 grade sub valorile normei.

Сea mai caldă a fost iarna 2006 – 2007, când temperatura medie a aerului a constituit +1…+3 grade Celsius, depăşind norma cu 4 – 5 grade Celsius.

Aceleași date arată că cea mai joasă temperatură a aerului în sezonul de iarnă a fost semnalată pe 20 ianuarie 1963 – de minus 35,5 grade Celsius, în satul Brătuşeni, raionul Edineţ. Iar cea mai ridicată – pe 26 februarie 1990, când au fost plus 23,3 grade Celsius la Tiraspol.

Totodată, cea mai timpurie iarnă pentru toată perioada de observaţii instrumentale pe cea mai mare parte a teritoriului s-a instaurat la 9 noiembrie 1988.

Pe teritoriul Republicii Moldova, stratul de zăpadă se stabileşte pretutindeni de obicei către sfârşitul primei decade a lunii decembrie. Însă, în unii ani, stratul de zăpadă se poate forma doar în a doua jumătate a lunii ianuarie (1959, 1960).

Strat de zăpadă stabil, care se menţine cel puţin o lună, se formează în peste 50% din ierni doar în raioanele de nord şi nord-est, iar în restul teritoriului țării – mai rar. Cea mai îndelungată perioadă de menţinere a stratului de zăpadă a fost în iarna 1995 – 1996, când acesta s-a menţinut pe parcursul întregului sezon de iarnă.

Grosimea stratului de zăpadă pe teritoriul republicii nu este prea mare. Valoarea medie a grosimii maxime a stratului de zăpadă pe parcursul iernii în sectoarele deschise constituie 10 – 20 de centimetri. Сea mai mare grosime decadică a stratului de zăpadă a atins 89 de centimetri la Briceni, în decada a doua a lunii martie din anul 1973.

Sursa: ziarulnational.md

Citește și: Cele mai intense răciri în Republica Moldova din ultimii 65 de ani

loading...

Comments are closed.