Ideea radicală enunțată de Oazu Nantoi: “Da! Da! – fără ”democrație”! Schimbarea puterii pe cale democratică este imposibilă!”

moldova, oazu nantoi, Trebuie să mergem după teoriile lui Lenin, până la capăt fără democrație, andrei nastase
 

Analistul politic, Oazu Nantoi, spune într-un editorial că schimbarea puterii în Republica Moldova pe cale democratică este imposibilă și că ar trebui de urmat exemplul Ucrainei, care a început cu ”revoluția de catifea” pașnică, dar s-a ajuns apoi până ”Revoluția Demnității”, soldată cu numeroase jertfe umane.

Analistul politic pledează pentru schimbarea totală a puterii în Republica Moldova, dar în viziunea sa acest lucru este imposibil pe cale democratică! Vedeți în continuare opinia radicală exprimată de Oazu Nantoi pentru Cotidianul.md:

”Mersul până la capăt” presupune că în societate se consolidează ”masa critică” de cetățeni, suficientă pentru ”explozia socială” și atingerea, în caz ideal, a două scopuri:
a) asigurarea colapsului actualului regim anticonstituțional;
b) resetarea din temelie a construcției statale și întoarcerea încrederii cetățenilor și a partenerilor străini în funcționalitatea și perspectiva de existență a statului de drept RM.

Atingerea primului scop necesită mobilizarea și acțiuni ferme, punctuale și eficiente, care ar fi asigurat demoralizarea lingăilor din interiorul piramidei mafiote, și ar fi demonstrat capilor, inclusiv lui Capo di tutti capi, că situația este ieșită definitiv și ireversibil de sub controlul lor, și că ea este controlată, admitem – de Comitetul Rezistenței Naționale (CRN) devenit un fel de ”Augusto Pinochet colectiv”.

Da! Da! – fără ”democrație”! Deoarece, pentru funcționarea democrației reprezentative se cere o nimica toată, – un stat de drept funcțional instituit de cetățeni cu demnitate și cu o gândire critică. Dar acest stat ideal, în cazul RM, a murit înainte de a se naște. Prin urmare, – reconstituim statul de drept (punctul b)), și după aceasta revenim la pedantismul respectării procedurilor democratice, laolaltă cu spiritul și buchia Constituției.

Noțiunea de ”masă critică” în fizică subînțelege o cantitate suficentă de izotopi identici. Pe când ”mersul până la capăt” presupune că ”masa critică” este o noțiune complexă, cu o organizare internă mai complicată – ea este mobilizată, structurată, disciplinată și condusă ferm de un organ politic-decizional, competent și responsabil – un ”Stat Major”, sub umbrela aceluiași CNR.

Pentru asigurarea caracterului pașnic al procesului de demolare a regimului și consolidare a cetățenilor cel mai important este ca CRN să urce la nivelul provocărilor, grave de tot, cu care ne confruntăm. Ceea ce înseamnă că CRN trebuie să devină un element de consolidare a ultimelor speranțe din cetățenii rămași, și nu are dreptul să degradeze spre nivelul devenit proverbial al ”rânzei basarabene”, despre care a vorbit pe timpuri Mircea Druc – cine-l mai ține minte.

Demolarea regimului, spre deosebire de parodia ”alegerilor” programate pentru 24 februarie 2019, îți oferă ”carte blance” pentru curățarea grajdurilor lui Augias și resetarea statului de drept, în condițiile în care toată lumea indignată, inclusiv cea din exterior, recunoaște că-n RM n-au rămas căi constituționale de revenire la normalitate. Acest CRN deja de azi trebuie să înceapă formarea unui ”Guvern tranzitoriu” (”Consiliu Director” etc.) și, la momentul oportun, să lanseze, pentru Urbi et Orbi, un ”Manifest al poporului răsculat”.

În acest ”Manifest”, pe lângă referire la Declația Universală a Drepturilor Omului (”ca omul să nu fie silit să recurgă, ca soluţie extremă, la revoltă împotriva tiraniei şi asupririi”), trebuie să fie formulate clar, logic și univoc acțiunile sectoriale, etapele și termenii-limită de implementare a ”Foii de Parcurs”, care ar fi adus la reconstituirea structurilor-cheie ale statului, și s-ar fi încununat cu alegeri libere și corecte, inclusiv cele prezidențiale, sub controlul internațional. Cu alte cuvinte, acest CRN trebuie să fie ca un chirurg (cu mâni curate!!!), care, în linii mari cel puțin, își dă bine seama cum va proceda după ce burta pacientului de pe masa de operație va fi spintecată.

Acest ”Manifest”, pe de o parte, trebuie să-i încurajeze și să-i mobilizeze pe oponenții conștienți ai regimului; trebuie să-i calmeze pe cei derutați și fricoși, și trebuie să reducă la minimum spațiul pentru speculații, în special din exterior (Rusia, în primul rând).

P.S. În prezent Oazu Nantoi este consilier municipal în Chișinău, funcție în care a acces la alegerile locale din 2015 pe lista partidului condus de Iurie Leancă. În virtutea activității sale administrativ-publice el se prezintă în presă ca analist politic.

Total
0
Shares
Total
0
Share