Politic

Igor Boțan critică decizia PAS-lui cu privire la reducerea ratei de indexare a pensiilor: ”Încălcați principiul statului de drept”

Pinterest LinkedIn Tumblr

„Dacă e lege, și voi veți adopta o altă lege sau Guvernul va adopta o hotărâre în baza căreia voi vă veți abate de la această lege, voi încălcați principiul statului de drept”, – așa a comentat analistul politic Igor Boțan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, situația privind neindexarea de către stat a pensiilor la nivelul ratei inflației, informează primul.md

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În cadrul programului „TEMA” difuzată pe canalul de internet al postului „Primul în Moldova”, expertul a insistat că legea existentă trebuie respectată: „Dacă legea pensionării spune că în fiecare an, la 1 aprilie, se indexează pensiile cu echivalentul ratei inflației, asta-i lege. Unde-i lege, nu-i tocmeală”, a spus Igor Boțan.

El a menționat că, dacă Partidul PAS a făcut estimarea și a văzut că nu sunt resurse pentru a indexa pensiile la rata inflației, ar trebui să găsească o soluție, care să fie „în cadrul statului de drept”.

„Principial vreau ca Curtea Constituțională să-mi răspundă: dacă e stat de drept și dacă în lege e pus așa, poate cumva Guvernul, Parlamentul să se abată de la legea specială?”, a adăugat politologul.

Boțan și-a exprimat speranța că Curtea Constituțională „nu va crea precedente care subminează principiul statului de drept”.

Amintim că două partide din opoziția parlamentară au sesizat Curtea Constituțională cu privire la neindexarea pensiilor la rata stabilită de lege. Printre formațiunile care au mers la CC este și Partidul Șor.

Astfel, deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” cer modificarea articolului 13 din Legea privind sistemul public de pensii, astfel încât coeficientul de indexare a pensiilor să nu fie mai mic decât rata inflaţiei înregistrată la sfârşitul anului precedent, exprimată prin creşterea preţurilor de consum în luna decembrie a anului respectiv. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat, astăzi, 26 ianuarie, în Parlament. De asemenea, în proiectul de lege, deputații Partidului „ȘOR” solicită neadmiterea niciunei derogări de la prezenta formulă privind indexarea pensiei.

„În ultima perioadă, asistăm cu toții la un dezmăț și la o bătaie de joc fără precedent la adresa cetățenilor noștri, din partea guvernării PAS și a președintelui Maia Sandu. Acești impostori iau zilnic decizii antipopulare și acționează împotriva intereselor naționale. Printre acestea, se numără și decizia Guvernului și majorității parlamentare a PAS de a indexa pensiile, din 1 aprilie 2023, cu doar 14,1%, în loc de peste 30% cât este rata inflației. Altfel spus, pensiile a peste 700 de mii de oameni, care și așa trăiesc la limita subzistenței, vor fi ajustate cu mai puțin de jumătate din rata inflației. Acest lucru contravine flagrant nu doar legislației în vigoare, ci și Constituției și reprezintă un adevărat genocid social. Între timp, bugetul Președinției, Parlamentului și Guvernului, dar și salariile angajaților acestor instituții au crescut considerabil”, a declarat Marina Tauber.

Deputatul și vicepreședintele Partidului „ȘOR” a adăugat că pensionarii se numără printre categoriile de persoane vulnerabile, care fac din ce în ce mai greu față scumpirilor cauzate de incompetența guvernării PAS, motiv pentru care formațiunea lui Ilan Șor este consecventă și va continua să fie alături de oamenii aflați în nevoie.

Tauber a mai menționat că, potrivit proiectului de lege elaborat de fracțiunea Partidului „ȘOR”, din 1 aprilie 2023, toți pensionarii ar trebui să primească o pensie indexată cu cel puțin 30 – 33%, având în vedere rata inflației de anul trecut. Acest lucru va permite atingerea scopurilor stabilite de Legea Supremă, și anume: asigurarea de către stat a unui trai cât de cât decent pentru beneficiarii de pensii pentru limită de vârstă și a pensiei de dizabilități, care, în prezent, sunt peste 700 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

Ieri, după sesizarea CC, sute de oameni, în mare parte vârstnici, deputați, aleși locali, precum și membri și simpatizanți ai Partidului „ȘOR” au fost împiedicați de poliție, la indicația guvernării PAS, să protesteze, la Parlament, față de indexarea pensiilor de două ori mai puțin decât nivelul inflației. Pensionarii sunt nemulțumiți că, din 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu doar 14,1%, în loc de peste 30% cât este rata inflației, ceea ce le încalcă mai multe drepturi prevăzute în Constituție.

loading...

Comments are closed.