Politic

Igor Dodon a găsit soluția pentru ca cetățenii să nu mai suporte povara miliardului furat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Șeful statului, Igor Dodon, a declarat astăzi după ședința de lucru cu Premierul Ion Chicu și Speakerul Zinaida Greceanîi, că a fost identificată o soluție pentru a minimaliza povara cetățenilor pe subiectul ce ține de miliardul furat. 

„Înainte de Anul Nou am ieșit cu o inițiativă prezidențială pentru a găsi o modalitate prin care sumele bănești care au fost puse pe spatele cetățenilor în urma furtului miliardului să le excludem total sau să le reducem.”, a declarat Igor Dodon.

Dodon a mai declarat că la moment este posibilă reducerea acestor sume, iar pe viitor se vor căuta căi de excludere totală. Șeful statului a dat asigurări că la acest consens s-a ajuns și cu partenerii externi, inclusiv FMI.

„La această etapă am găsit mecanismele necesare pentru a reduce această povară cu circa 5 sau 6 miliarde de lei, sau 30%. Acest proiect de lege care a fost discutat și cu partenerii noștri externi, cu FMI, urmează să fie aprobat în următoarele zile în Guvern și prezentat Parlamentului spre aprobare.”, a concretizat președintele țării.

Telegraph.md amintește că în luna august 2016, Guvernul Filip, prin asumare de răspundere, a adoptat pachetul de legi prin care banii dispăruți din sistemul bancar au fost transformați în datorie de stat. Prin convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, au fost emise obligațiuni în valoare de 13,6 miliarde lei, pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata efectivă a dobânzii de 5%.

Citește și: FOTO // Alte două familii din Hâncești au primit ajutor din partea fundației „Din Suflet”

 

loading...

Comments are closed.