Economic

Igor Dodon anunță că BNM a votat diminuarea ratei de refinanțare: Un nou pas important al autorităților statului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un nou pas important al autorităților statului pentru susținerea economiei și cetățenilor in situația de criza, anunță Igor Dodon, apreciind decizia BNM cu privire la diminuarea ratei de bază, relatează Telegraph.md

Potrivit șefului statului, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a votat pentru diminuarea ratei de bază până la 3,25 la sută anual (cea mai mică rata de baza din istoria sistemului bancar autohton), totodată, a fost micșorată cu 2,5 p.p norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă și majorată cu 1,0 p.p. norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă.

Ce înseamnă aceasta la modul practic și cum va ajuta economiei?

După aceste decizii banii devin mai ieftini și mai accesibili pentru agenții economici și populație. Aceasta însemna ca vor fi suficiente lichidități pentru a asigura activitatea economică, iar băncile comerciale urmează să-și revadă dobânzile pe care le percep la creditele acordate, menționează Președintele.

”Vor urma și alte măsuri din partea statului pentru susținerea populației și agenților economici”, a completat Igor Dodon.

Astfel, decizia BNM vine să consolideze și mai mult nivelul de lichidități în sectorul bancar și să susțină mediul de afaceri pe fondul evoluțiilor recente din economia globală și cea națională.

Banca Națională va monitoriza în continuare situația și, la necesitate, va veni cu măsuri stimulative pentru a menține nivelul suficient de lichiditate în sistemul bancar și a asigura transmiterea eficientă a politicii sale monetare.

În acest sens, banca centrală va continua să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru îndeplinirea obiectivelor privind stabilitatea prețurilor și consolidarea sectorului bancar, care este bine capitalizat și rezilient.

loading...

Comments are closed.