Igor Dodon comentează situația politică din țară și anunță că este gata să susțină o coaliție largă cu PAS și PPDA


După ce deputata Efrosinia Grețu a anunțat că părăsește PDM și trece la Pro Moldova, președintele țării a venit cu un comentariu despre situația politică din țară și anunță că este gata să susțină o nouă construcție politică, ce poate fi constituită din PSRM, PDM, PPDA și PAS, informează Telegraph.md

”Observăm cu toții disperarea cu care oligarhii continuă să cumpere deputați în dorința de a prelua puterea. Ei speră că așa vor reuși să se salveze, să fugă de răspunderea penală pentru frauda bancară și toate schemele lor ilegale, ei speră să nu mai întoarcă banii furați, iar coruperea deputaților și crearea haosului este unicul mijloc de a scăpa de pedeapsă.

Vreau să atrag atenția că lipsa unui număr suficient de voturi pentru majoritatea parlamentară actuală nu reprezintă încă o criză politică și destabilizare, fiindcă actualul Guvern oricum își va continua activitatea și va face tot ce este necesar pentru oameni în această perioadă de criză, chiar și în lipsa unei majorități politice stabile, dacă se va ajunge la acest lucru.

Cred că provocarea cea mare pentru forțele politice sănătoase din Parlament este alta – să nu permită grupului oligarhic Plahotniuc-Șor-Candu să preia din nou controlul asupra puterii și să pună țara în captivitate.

Azi toată lumea înțelege că deputații-transfugi sunt oamenii lui Plahotniuc și Șor, cumpărați cu bani din miliardul furat, iar orice coaliție cu acești transfugi sau cu grupările Candu-Șor înseamnă o coaliție cu interesele și scenariile lui Plahotniuc.

Ca să curmăm din rădăcină planurile lui Plahotniuc și Șor, e nevoie ca PSRM, PAS, PDM si PPDA să dea dovadă de responsabilitate politică, să caute împreună cele mai bune soluții pentru ca în Parlamentul Republicii Moldova să nu fie instaurat haosul și anarhia. Oligarhii au încă suficienți bani din miliardul furat să cumpere deputați din toate partidele, nu doar din PDM, dar, în același timp, numărul deputaților integri la această etapă este mult mai mare decât al celor care se vând. Iată de ce sunt sigur că există soluții pentru ca țara să nu revină la dezastrul în care se afla acum un an.

Ca președinte, voi acorda tot suportul partidelor antioligarhice, așa cum am făcut-o și cu un an în urmă, și voi susține orice soluție care ar asigura stabilitatea țării și securitatea cetățenilor.

Mă voi opune însă oricărei construcții politice care s-ar putea face împreună cu partidele lui Șor și Plahotniuc, cu transfugii lor cumpărați, cei care sunt acuzați de implicare în frauda bancară și alte escrocherii care i-au adus pe oameni la sărăcia în care se află astăzi.

Cine crede că scopul oligarhilor este să se limiteze la lupta cu Dodon sau PSRM, se înșală, fiindcă Plahotniuc se va apuca apoi de lupta și cu Maia Sandu, și cu Andrei Năstase sau alții. Scopul oligarhilor este nu atât lupta politică, dar preluarea Curții Constituționale, a Procuraturii Generale, a Justiției în general, pentru a-și închide dosarele penale și a putea relua șantajul împotriva celor care îi încurcă.

Știu că există anumite neînțelegeri politice chiar și între partidele sănătoase din Parlament, acestea însă nu pot fi mai presus de interesul cetățenilor de a avea o țară stabilă si sigură, de a fi susținute proiectele care vin să-i sprijine în această perioadă foarte complicată de criză.

Eu sunt în egala măsură gata să susțin atât actuala guvernare, cât și o altă formulă guvernamentală, în care un rol mai important să-l aibă PAS și PPDA, dacă aceste partide se simt cu adevărat pregătite să își asume responsabilități în gestionarea actualei crize sanitare și economice.

În același timp, activitatea Parlamentului și a Guvernului se poate desfășura eficient și în lipsa unei majorități politice formalizate, partidele antioligarhice pot agrea punctual care proiecte sunt în interesul cetățenilor și necesită a fi susținute.

Nu în ultimul rând, având in vedere dorința anunțată de PAS de a fi declanșate alegeri anticipate, aș putea să susțin și o astfel de propunere dacă se avansează în punerea ei în practică și dacă avem certitudinea că o astfel de soluție este în interesul cetățenilor.

Sunt de acord că avem o problemă serioasă în Parlament, care devine tot mai puțin reprezentativ după ce un număr de deputați au decis să-și trădeze electoratul, existând suspiciuni foarte grave ca ar fi fost corupți de oligarhi.

Astfel, sunt mai multe soluții prin care putem face față acestei crize în interesul cetățenilor, totul depinde de dialogul care ar trebui să aibă loc intre partidele antioligarhice. Anume din aceste considerente voi iniția în următoarele zile discuții împreună și/sau separat cu partidele politice antioligarhice din parlament.

Dacă însă se va ajunge la blocarea activității actualului guvern sau la demiterea lui, la lăsarea țării fără guvernare, responsabili în fața cetățenilor vor fi cei care împreună cu Plahotniuc și Șor au participat la instaurarea haosului și la punerea în pericol a cetățenilor.

În încheiere vreau să-i asigur pe cetățeni că prioritatea mea la această etapă este să contribui la asigurarea stabilității țării și la asigurarea condițiilor necesare pentru a ieși împreună cu bine din situația complicată pe care o traversăm.

Anul trecut pe vremea aceasta am trecut prin greutăți si riscuri mult mai mari și am făcut față cu bine, vom reuși și de data aceasta.

Cât voi fi eu președinte, oligarhia nu va reveni la putere în Republica Moldova”, a comentat șeful statului.

Total
0
Shares
Total
0
Share