Igor Dodon explică de ce Moldova nu semnează Convenția de la Istanbul

Convenția de la Istanbul, care este un tratat internațional, impune statele semnatare să protejeze și interesele minorităților sexuale, dar PSRM nu va permite semnarea acesteia. Despre aceasta a vorbit Igor Dodon, în timpul unei emisiuni de la postul de televiziune Primul Moldova.

“În ultimii patru ani, deși au fost tentative, noi am stat fermi și nu am permis adoptarea ei. Mai mult, unii, care anterior au semnat-o, de exemplu Turcia, acum au ieșit din această Convenție. Ungaria la fel nu dorește să o ratifice, în Bulgaria au fost probleme, și tot așa mai departe. Din acest motiv, desigur, vom face tot posibilul ca această Convenție să nu o adoptăm. Este poziția noastră principială”, a spus Dodon.

Șeful PSRM a menționat că Maia Sandu ar fi promis la Strasbourg, în timpul vizitei de săptămâna trecută, că Republica Moldova va adera la Convenția de la Istanbul, iar drepturile minorităților vor fi protejate și pe teritoriul țării noastre.

Potrivit art.4 din acord, “implementarea dispoziţiilor prezentei Convenţii de către Părţi, în special măsurile de protejare a drepturilor victimelor, vor fi asigurate fără discriminare din orice motiv, cum ar fi sexul, genul, rasa, culoarea, limba, religia, politic sau altă opinie, origine naţională sau socială, asocierea cu o minoritate naţională, proprietatea, naşterea, orientarea sexuală, identitatea de gen, vârsta, starea sănătăţii, dizabilitatea, starea civilă, statutul de emigrant sau de refugiat, sau alt statut”.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share