Alte știri

IGSU a dat start Campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi 4 iunie Inspectoratul General pentru Situații a dat start Campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală. În acest sens la lacul Valea Morilor din municipiul Chișinău salvatorii au organizat aplicații pentru a sensibiliza oamenii cu referire la pericolul scăldatului în locuri neautorizate, dar și nerespectării recomandării specialiștilor.

Activitatea salvatorilor a început cu o ceremonie oficială de menționare din partea conducerii IGSU pentru cinci  persoane civile care au reușit să salveze de la înec mai mulți oameni, inclusiv copii. Eroii au fost menționați pentru curaj, vitejie și sacrificiu cu medalia IGSU Solidaritate în situații excepționale.

Ulterior angajații IGSU au desfășurat un exercițiu practic prin care au demonstrat la ce poate duce încălcarea regulilor de comportament în preajma bazinelor acvatice.

Potrivit scenariului o barca a traversat zona delimitată pe lac și s-a răsturnat. În consecință, persoana care era pe vas a căzut în apă și s-a scufundat la o adâncime de 4 metri. La semnalul alarmă, scafandrierii și salvamarii stației de salvare au demarat operațiunea de salvare. Persoana a fost scoasă din apă, iar angajații SMURD au oferit primul ajutor în caz de înec. Specialiștii au demonstrat în practică manevre de resuscitare, dar și de acordare a ajutorului în caz de accidentare a sinistraților în apă. Tot aici, salvatorii au venit și un șir de recomandări pentru a evită situațiile de risc.

Specialiștii recomandă ca scăldatul să fie organizat în locuri autorizate și amenajate corespunzător, să fie evitat în condiții de noapte și de timp nefavorabil. Mai mult, oamenii sunt rugați să nu consume băuturi alcoolice  atunci când merg la lac, pentru a evita situațiile de risc.

O atenție aparte este acordată minorilor. Peroanele care au în grijă copii sunt îndemnați să -i monitorizeze strict și să nu le permită scăldatul fără supraveghere.

Conform datelor IGSU de la începutul anului 2021 de la înec au fost salvate 38 de persoane.  Tot în această perioadă în  bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 22 de persoane dintre care 4 copii. Campania de prevenire a înecurilor urmează a fi desfășurată în toată țara pe tot parcursul perioadei estivale.

loading...

Comments are closed.